• BEN VAN DUIN

Tragikomedie door fantastische acteurs in Theater Junushoff

WAGENINGEN De toneelvoorstelling 'Mooi weer vandaag' is zaterdag 21 april te zien in Theater Junushoff. 'Mooi weer vandaag' begint met alledaags gebabbel tussen twee mannen, Max en Arnold. Ze zitten ogenschijnlijk in een park en hun gesprek stokt voortdurend. Pas als de mannen de vrouwelijke patiënten Greta en Cathrien ontmoeten, wordt langzaam duidelijk dat ze zich op het terras van een psychiatrische kliniek bevinden. Maar zijn ze hier vrijwillig? Al snel blijkt dat hier meer aan de hand is. 

'Mooi weer vandaag' is een ietwat bijzonder stuk. Het is geen 'well made play' waarin alles klopt en het verhaal logisch verloopt. 'Mooi weer vandaag' heeft geen verhaal en geen plot; het begint zomaar ergens en het eindigt zomaar ergens. Gesprekken en ontmoetingen tussen de vijf personages gaan schijnbaar nergens over. Bram van der Vlugt zegt hierover: 'Wat dit toneelstuk voor mij zo aantrekkelijk maakt, is dat het op een poëtische en dramatische manier heel gewone tekortkomingen van de menselijke omgang laat zien. Het is geestig en ontroerend. De lach om dingen die eigenlijk té erg zijn, is uiteindelijk een lach van herkenning. De mensen praten met elkaar en tegelijk praten ze niet met elkaar. Ze denken een gesprek te hebben, maar eigenlijk is het geen gesprek. Ze gebruiken wat de ander zegt als aanleiding om over zichzelf te vertellen of om juist niet over zichzelf te hoeven vertellen. Dat is zo herkenbaar en menselijk. Zo is het leven ook.'

De Telegraaf bekroonde de voorstelling met vier sterren en ziet het als 'mindfulness in het theater. Gewoon genieten van de acteurs die indrukwekkend precisiewerk leveren in een stuk dat voortdurend meandert tussen pijnlijk schrijnend en subtiel amusant."

Het is aan u als toeschouwer invulling te geven aan er allemaal speelt in deze geestige, absurde voorstelling.


Theater Junushoff – zaterdag 21 april – 20:15 uur Grote Zaal. Met gratis inleiding om 19:00 uur.