• Evelien Rutgers
  • Evelien Rutgers

Topoptredens van Iraanse sterartiesten in Junushoff

WAGENINGEN Van 5 tot en met 8 juli vond het allereerste Internationaal Cultureel Festival over Iran plaats. Het lukte de organisatie, City of Cultures, om een aantal bekende Iraanse sterartiesten naar Wageningen te halen voor het zaterdagavondprogramma in Junushoff.

Met als klap op de vuurpijl cabaretier Farbod Moghaddam, die het publiek het laatste uur goed wist te vermaken en de spreekwoordelijke lachers op zijn hand kreeg. Bijzonder, want deze jonge cabaretier kreeg uit handen van Junushoff's eigen directeur Loek Buys de juryprijs uitgereikt tijdens het Leids Cabaretfestival 2018. Initiatiefnemer van het Iran Festival, Masood Eslami, was verheugd met zijn komst.

Behalve cabaret werd het publiek getrakteerd op een heel uniek, gebaseerd op oud Perzische klassieke dans, optreden van Iraanse danseres Helia Bandeh. Ze gaf maar liefst vier uitgebreide performances weg. Ze draaide duizelingwekkende rondjes in afwisselend traditionele kledij uit het oude Perzië. Gracieus, sierlijk en indrukwekkend danste ze onvermoeibaar door op klassieke Perzische muziek. Daarna werd geluisterd naar Hamid Motebassem en Samira Golbaz die met veel gevoel het instrument 'de setar' bespeelden en hierbij zongen.

Het Junushoff trok zaterdag een nagenoeg volle zaal. De opbrengst van het festival gaat naar de droomreiscommissie, zodat gezinnen met kinderen die zich dit normaliter niet kunnen veroorloven naar de Efteling kunnen. Ook gaat een deel naar een gehandicaptentehuis in de geboorteplaats van Eslami in Iran.