• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

Terugblik zes kernen gemeente Renkum

RENKUM Heveadorp bestaat 100 jaar. In Doorwerth wordt gewerkt aan een Centrumplan, maar krijgt het dit jaar ook te maken met een brand in het winkelcentrum. In Renkum vaart sinds de zomer de pont weer heen en weer en krijgt het Europaplein gestalte. Oosterbeek ligt even op de schop om de doorstroming te verbeteren. In Heelsum gonzen er plannen om de muziektent nieuw leven in te blazen. Wolfheze zet de deuren gastvrij open voor een groep statushouders. Er is weer genoeg gebeurd in 2015 en daarom een korte terugblik.

HEVEADORP Op 15 oktober bestond Heveadorp 100 jaar en dat laten de Heveanen niet onopgemerkt voorbijgaan. De jubileumcommissie Hevea100 onthulde in oktober samen met de burgemeester een heuse jubileumuitgave van de Heveavlag. Tot juli 2016 vinden er nog verschillende jubileumactiviteiten plaats in het dorp.

WOLFHEZE Op het terrein van Pro Persona betrokken negentien statushouders een aantal woningen. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland bereidden de komst van de nieuwe inwoners voor. Tijdens een bijeenkomst in dorpshuis De Burcht, even daarvoor, gaf de gemeente uitleg over het hoe en waarom. Algemene beeld: de inwoners vinden het prima. Bezwaren zijn er nauwelijks. Donderdag 19 november werden de statushouders (onder andere uit Irak, Eritrea en Syrië) verwelkomd.

OOSTERBEEK Vanaf half juli vonden er aan de Utrechtseweg wegwerkzaamheden plaats, bedoeld om de doorstroming te verbeteren. De ondernemers bedachten een unieke actie om het winkelend publiek toch binnen de poorten te houden: 'Oosterbreak, werk aan de weg, win in de winkel'.

Begin oktober maakte de organisatie van de Giro d'Italia bekend dat zaterdag 7 mei 2016 de Giro ook door Oosterbeek raast. De gemeente Renkum is één van de achttien doorkomstgemeentes van de Giro.

De bibliotheek van Oosterbeek onderging een metamorfose. Vrijdag 20 november opende De Klipper, de geheel verduurzaamde en verbouwde huisvesting van Bibliotheek Veluwezoom, Solidez en 't Venster, feestelijk de deuren. Ook Het eeuwenoude kerkpad nabij de Oude kerk in Oosterbeek werd hersteld.

RENKUM Veel vernieuwingen en afrondingen van projecten in Renkum. Informatiecentrum Renkums Beekdal opende 30 mei feestelijk de deuren. Woensdag 17 juni vond de officiële opening van het vernieuwde Europaplein plaats. Jarenlang is het plein grauw en desolaat. Nu is het groen en ontstaat er leven in de brouwerij.

Er is nog een ijkmoment. Woensdag 1 juli werd het langverwachte Renkumse Veer in de vaart genomen. Het veer is een succes. Het zet 8679 passagiers over, zo bleek begin november. Ook de pendelboot veerde regelmatig aan in de zomer.

Op 21 oktober opende wethouder Jasper Verstand en burgemeester Jean Paul Gebben het nieuwe schoolgebouw van de Airborneschool. Sowieso staat er in Renkum veel op stapel als het om vernieuwingen gaat. Vanaf begin 2016 start de bouw van het MFC3b4. Woningbouwcorporatie Vivare gaat 38 woningen aan de Hogenkampseweg/Meester van Damweg/St. Josephweg/Reijmerweg slopen, om er vervolgens 44 sociale huurwoningen voor terug te bouwen. Bedrijventerrein Schaapsdrift is vernieuwd. De openingshandeling vond 12 november plaats en het Heelsumse Beekproject kreeg officieel zijn beslag, compleet met vispassage.

DOORWERTH De Kerngroep Centrumplan Doorwerth gaf het bureau LOS Stadomland uit Vught de opdracht om het centrumplan verder uit te werken. Het centrumplan is een voorbeeld waarbij vooral de inwoners zelf het voor het zeggen hebben met als eindresultaat een breed gedragen centrumplan voor Doorwerth. De plannen concentreren zich vooral rond dorpshuis De Poort van Doorwerth. In december besloot de gemeente De Poort van Doorwerth te kopen, mede om de functie van sociale ontmoetingsplek voorlopig te garanderen.

In de nacht van zondag op maandag 21 september werd Doorwerth opgeschrikt door talloze brandweersirenes. Er bleek brand uitgebroken te zijn in een kapsalon. De gevolgen waren groot. Er werden 54 woningen ontruimd en verschillende ondernemers in winkelcentrum De Weerd ondervonden geruime tijd schade en overlast als gevolg van de brand.

HEELSUM De Heelsumse muziektent staat al jaren 'leeg'. De gemeente Renkum wilde er vanaf, maar betrokken partijen staken daar een stokje voor. Muziekschool T2, Vereniging Oranjedag Heelsum, Ondernemersvereniging Unicum, Heelsums Harmonie en de Vrienden van de Muziektent sloegen de handen ineen. Er volgde een petitie met handtekeningen die werd aangeboden aan wethouder Erik Heinrich. Met de gemeente Renkum werd vervolgens overeenstemming bereikt tot het in stand houden van de muziektent. Tijdens een kerstconcert op maandagavond 21 december volgde het slotakkoord: de ondertekening van de overeenkomst om te komen tot meer culturele activiteiten.

Zaterdag 17 oktober vond de Dag van de Renkumse inwoner alsnog plaats. Deze stond eigenlijk zaterdag 4 juli op de rol, maar werd door de extreme verwachte hitte afgelast. De Dag van de Renkumse inwoner is een ontmoetingsdag voor en door inwoners. Een dertigtal initiatieven in Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Renkum en Oosterbeek waren te bezoeken. In 2016 vindt deze dag zaterdag 21 mei plaats. Waarom? Op deze dag bestaat het gemeentehuis vijftig jaar. Dat vindt de gemeente een mooie aanleiding.

In mei kwam naar buiten dat op termijn negen van de tien katholieke kerkgebouwen in de gemeente Renkum, Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal dichtgaan. De parochie Zalige Titus Brandsma werkt op de achtergrond aan een toekomstscenario. De verwachting is dat de kerken in Doorwerth en Heelsum binnen twee jaar gesloten worden. Over de kerken in Oosterbeek en Renkum volgt later meer duidelijkheid.