• hans Bregman en Kees van Dongen maken zich sterk voor een papiermuseum

    Feike Klomp Tekst

Tentoonstelling als aanloop naar papiermuseum Renkum

RENKUM Er is al jaren sprake van. Verschillende locaties zijn de revue al gepasseerd, en diverse partijen hebben zich ermee bemoeid. Toch was de komst van een papiermuseum in Renkum tot nu toe ongewis. Daar kan vanaf nu verandering in komen. Renkumers Kees van Dongen en Hans Bregman kondigen een pop-up tentoonstelling over de Renkumse papierindustrie aan in het voormalige winkelpand van Zeeman aan de Dorpsstraat.

Feike Klomp

Bregman en Van Dongen geven de laatste ins en outs van de plannen en lichten deze toe. ,,Het streven is om een pop-up tentoonstelling per 1 september te openen, of zoveel eerder als dit mogelijk is", steekt de altijd gedreven Van Dongen van wal.

Volgens Van Dongen wordt er al 30 jaar gesproken over een papiermuseum, maar op een of andere manier blijft het bij plannen. Het is onder andere een lang gekoesterde wens van de Stichting Papiergeschiedenis Renkum-Heelsum dat een uitvalsbasis heeft in een kantoor op het terrein van Parenco. Ook Partij Renkumse Dorpen maakt zich er al jaren sterk voor. In het voorjaar van 2015 overhandigde Jan Hein Bannier namens de Werkgroep Papiermuseum Renkum het Inspiratieboek Papiermuseum Renkum aan wethouder Erik Heinrich.

DOORPAKKEN Nu pakken Bregman en van Dongen door. ,,Wij dachten, als we nu eens een leegstaand pand in de Renkumse Dorpsstraat huren? Dan heb je het over hele andere prijzen dan tonnen aan investering voor een plan dat daarom misschien nooit haalbaar is", legt Bregman uit. De twee kwamen in gesprek met de pandeigenaar van het winkelpand weer eerst Zeeman gevestigd was. ,,De verhuurder denkt positief mee en staat open voor de plannen. Een winstpunt natuurlijk. Het pand is 350m2 groot, dus groot genoeg om er een tentoonstelling in te richten."

POP-UP ,,We denken gefaseerd", legt Van Dongen verder uit. ,,We beginnen eerst met een pop-up tentoonstelling over de historie van het papiermaken en de Renkumse en Heelsumse papierindustrie. Uiteraard in samenwerking met de mensen achter de stichting. Met behulp van Lambert van Gils, bekend van het Historisch Genootschap Redichem en de Pilogroep Jufferswaard is er een projectplan uitgewerkt. De basis voor een mogelijk toekomstig papiermuseum." Bregman: ,,We hopen dat de pop-up tentoonstelling de uiteindelijke basis vormt voor de verdere vorming van een landelijk papiermuseum, hier gevestigd in de Dorpsstraat. Want ook landelijk gezien ontbreekt het aan een centraal papiermuseum."

Kees legt tot slot nog in vogelvlucht uit hoe expo eruit gaat zien: ,,Zie het als een soort IKEA-opstelling. Bezoekers wandelen langs de historie van het papier en zien van alles over de Renkumse en Heelsumse papierhistorie. Dus van 150 jaar na Christus tot de doorstart en ingebruikname in 2016 van de PM2 bij Parenco. Ook Schut Papier krijgt de aandacht. Verder ook aandacht voor papierkunst en er wordt er een educatief programma voor kinderen ontwikkeld." Parenco ondersteunt het plan, benadrukken beiden.