• De Techniekklas van scholengemeenschap Pantarijn ontwierp de stormrammen voor de politie.

    Pantarijn

Techniekklas Pantarijn ontwerpt stormrammen voor politie

WAGENINGEN Je zult de politie maar als opdrachtgever krijgen voor het ontwerpen en daadwerkelijk maken van stormrammen. Hiermee opent de politie met geweld bijvoorbeeld een deur. Ook arrestatieteams maken gebruik van stormrammen. Het overkwam de Techniekklas van Scholengemeenschap Pantarijn. Trots presenteerden leerlingen uit de Techniekklas (vmbo) onlangs vijf stormrammen waar de politie unit Renkum-Wageningen om verlegen zat.

Wiebold Paulus, docent techniek voor de onderbouw en de bovenbouw, legt uit hoe het tot dit bijzondere project is gekomen. ,,Op zich doen wij al langer technische projecten vanuit 'Toptechniek', en merkten hoe leuk het is om op verzoek dingen te realiseren. Zo maakten we bijvoorbeeld al eens decorstukken voor musicalvereniging Sempre Sereno." Van het een kwam het ander. Wiebold kwam in contact met Henk Keurentjes, de schoolagent van het Pantarijn. ,,In de praktijk bleek dat de politie voor de bureaus te weinig stormrammen hadden. Er was behoefte aan een tweepersoons stormram en vier eenpersoons, zodat ze deze gelijk over beide politiebureaus konden verdelen."

Zo gezegd, zo gedaan. De kids gingen met Wiebold aan de slag met een prototype, de politie kwam deze op school bekijken en ging ermee oefenen om de 'stootkracht' zelf te ervaren. ,,Het prototype werd samen met de leerlingen geëvalueerd. Er waren nog wat aanpassingen nodig. Zo werd er gekeken naar gewicht en de plek waar de handgrepen zitten. Dat luistert best nog nauw. Daarna kregen we groen licht om de materialen te bestellen om de stormrammen definitief te gaan maken."

Natuurlijk waren de leerlingen zo trots als een pauw om deze klus voor de politie te mogen klaren. ,,De aanwezigheid van de politie op school maakte indruk en het stimuleert ze extra. Het geeft het vak techniek een extra dimensie." Binnenkort worden de stormrammen aan de politie overhandigd.