• Team Wageningen 2019, dat gaat deelnemen aan 'De Rees'. Zittend, tweede van links, voorzitter en een van de teamcaptains, Suzan Bruggink.

    Niels Mulder
  • Team Wageningen vaart al vele jaren met de Oban, een zogenaamde Hanglogger uit 1905.

    SailOban

Team Wageningen maakt zich op voor 'De Rees 2019'

WAGENINGEN De Race of the Classics is het grootste en meest vooraanstaande studenten-zeilevenement van Europa. Tijdens de zogenoemde 'Rees' zeilen teams van verschillende universiteiten en hogescholen uit Nederland een wedstrijd op klassieke zeilschepen. Onder hen ook 'Team Wageningen'.

Dick Martens

Het idee voor 'De Rees', zoals het door studenten genoemd wordt, werd in 1989 bedacht door twee studenten van de Amsterdamse Academie, met als doel de onderlinge contacten tussen studenten van verschillende opleidingen te bevorderen. Inmiddels is dit doel verbreed en streeft de organisatie er niet alleen naar contact tussen studenten onderling te bevorderen, maar wil de organisatie van De Rees ook contacten tussen studenten en het bedrijfsleven stimuleren. Daarnaast spelen veel plezier en competitie een belangrijke rol bij de Race of the Classics. Aan de vooravond van de dertigste editie geeft de teamcaptain en voorzitter van 'het leukste team Wageningen', Suzan Bruggink een inkijkje in het reilen en zeilen rondom het team.

ONVERGETELIJK ,,Ik heb vorig jaar ook al meegedaan. Dat was echt een onvergetelijke ervaring. Het was dan ook niet moeilijk om mijzelf te overtuigen om ook dit jaar weer van de partij te zijn. Samen met Frederique (Bosveld), Coco (Kersten) en Maud (Mulder), de andere teamcaptains, zijn we al druk aan het voorbereiden. Wij met zijn vieren zijn degenen die wat meer verantwoordelijkheden nemen en de andere teamleden aansturen en wat taken verdelen."

Veel zeilervaring had Bruggink niet, toen ze vorig jaar voor het eerst aan De Rees ging deelnemen. ,,Ik ben er min of meer ingerold. Ik heb wel familie die zeilen interessant vond en daardoor best wel veel op een boot gezeten, maar sinds vorig jaar heb ik wat meer geleerd en ben ik wat meer gaan zeilen. Op meertjes en niet op een zo grote boot als de Oban, eigenlijk de vaste boot van Team Wageningen. Maar ik heb de smaak zeker te pakken."

MILIEUBEWUST Team Wageningen vaart sinds 2005 op de Oban, een zogenaamde Hanglogger uit 1905. Het schip is 39 meter lang en heeft een zeiloppervlakte van 410 m² en een masthoogte van 28,50 meter. Het schip is in eigendom van Olaf Broekstra en Jolan Kanters. De beide schippers zullen Team Wageningen, bestaande uit totaal 24 studenten, samen met nog twee bemanningsleden gaan begeleiden.

,,Bij ons team heeft ongeveer de helft geen enkele zeilervaring en de andere helft heeft wel een of meerdere diploma's en al vanaf hun jeugd zeilervaring. Maar voor we daadwerkelijk kunnen gaan zeilen, zijn er nog heel veel andere voorbereidingen te doen. Wij zijn natuurlijk studenten en proberen dat zo goedkoop mogelijk te doen. We hebben weliswaar wat vaste sponsoren, maar gaan zelf ook actief op zoek naar 'eten en drinken-sponsoren'. We gaan dit jaar voor het eerste helemaal 'vegetarisch varen'. Ons motto is: Sailing towards sustainability, wat staat voor 'Zeilen naar duurzaamheid'.''

STUNT ,,We hebben als stunt bedacht, dat we een week geen vlees eten op de boot. We hebben dan ook contact gezocht met bedrijven die vleesvervangers maken, om ons daarbij te ondersteunen. Vorig jaar was 'koud douchen' het thema, maar we wilden bij deze editie nog een stapje verder gaan. En daarnaast beperken we ook het gebruik van plastic. We nemen allemaal onze eigen Doppers mee, zodat we niet uit plastic flesjes hoeven te drinken. Het milieu speelt in Wageningen natuurlijk een grote rol en daar willen wij op deze manier zeker een steentje aan bijdragen. Je zit natuurlijk ook op een zeilboot, die op de krachten van de natuur vooruitgaat. Je bent je er zeker als je op zo'n boot zit, bewust van dat dat heel belangrijk is."

ZEEZIEK Als de weersomstandigheden de deelnemende teams gunstig gezind zijn, wordt er na de open dag (op 31 maart) in de Rotterdamse Veerhaven op 1 april gestart vanaf de Erasmusbrug en gaan de schepen vervolgens proberen Engeland te bereiken, om dan op 7 april weer te finishen in Amsterdam, waar het evenement wordt afgesloten met de PortSide Party.

,,Vorig jaar hadden we heel veel geluk met het weer en hoorden we al direct op de eerste dag dat we naar Engeland mochten. Dat was best spannend, zeker voor de onervaren zeilers zoals ik. Maar het was echt een bijzondere belevenis, ook als je dan langs die grote windmolenparken vaart. We waren toen anderhalve dag in Engeland. De terugreis was van een wat andere orde. We hadden echt superhoge golven en velen waren zeeziek, maar eenmaal voor de Nederlandse kust was het weer prachtig helder weer. Het was echt een fantastische week."

FEESTEN De kennismaking met de andere teams is al begonnen. Dat gebeurt niet zeilend, maar feestend; een bezigheid waar studenten ook bedreven in zijn. ,,Ons eigen feest hebben we inmiddels al gevierd." Maar 'zeiltechnisch' wordt er zeker ook aan voorbereiding gedaan. ,,We krijgen van tevoren ook les van hoe het allemaal werkt. Voor de wind, aan de wind, het verschil tussen gijpen en overstag. En de termen die aan boord gebruikt worden krijgen we uitgelegd. We gaan nu de laatste voorbereidingen treffen richting onze Rees. We hebben er met zijn allen onwijs veel zin in. Daarna ga ik mijn Wageningse periode afsluiten. Ik heb een bachelor in Voeding & Gezondheid gedaan en ben nu bijna klaar met de Master Food Safety. Ik verhuis dan naar Rotterdam om daar aan de slag te gaan. Maar eerst nog 'onze' Rees."