• Ted Walker

Tbs met dwangverpleging voor dader Wageningse plantsoenmoord

WAGENINGEN (APA) De rechtbank heeft tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 22-jarige man uit Wageningen die op 7 juni vorig jaar zijn collega bij de groenvoorziening opzettelijk om het leven met een spade in een plantsoen aan de Gruttoweide in Wageningen.

Volgens gedragsonderzoekers was de man tijdens het delict volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank is het hier mee eens en ontslaat de man daarom van alle rechtsvervolging. De rechtbank legt de man dan ook geen straf op. Wel wordt een tbs-maatregel met dwangverpleging opgelegd, omdat langdurige begeleiding en behandeling van de man noodzakelijk is. Daarna moet de maatschappij tegen de man worden beschermd.

De dader hoorde stemmen in zijn hoofd die hem de opdracht gaven het slachtoffer uit Wageningen te vermoorden. Hij sloeg toe toen hij met het slachtoffer alleen was, tijdens hun werk bij op Gruttoweide in Wageningen. Dader en slachtoffer zaten samen in een arbeidsparticipatietraject. Zorginstellingen zouden niet in de gaten hebben gehad dat de ernstig autistische dader dat helemaal niet aankon.

De nabestaanden van het slachtoffer hebben vorderingen tot schadevergoeding ingediend. Deze vorderingen zijn voor slechts een klein gedeelte toegewezen, omdat het overgrote deel van de vorderingen bestond uit zogenoemde affectieschade. In het huidige Nederlandse recht kan deze vorm van schadevergoeding niet worden toegewezen.