• Jet Kooderings/BDU

Taart en bloemen voor alle burgerinitiatieven in Renkum

GEMEENTE RENKUM Vrijwilligers en mantelzorgers krijgen regelmatig aandacht, er is zelfs een speciale dag waarop ze in het zonnetje worden gezet. Voor mensen met burgerinitiatieven is weinig aandacht en toch is het een groep binnen de gemeente, die steeds groter wordt. Daarom heeft D66, die het belangrijk vindt dat mensen in hun eigen kracht staan, in 2009 de verkiezing voor het beste Burgerinitiatief van het Jaar geïntroduceerd. Op Valentijnsdag wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt.

Jet Kooderings

Zaterdagmorgen was het weer zover, in de goed gevulde ruimte van Cultuur- en Ontmoetingscentrum Kreek in Oosterbeek ontvingen alle genomineerde burgerinitiatieven van het afgelopen jaar een bos bloemen als blijk van waardering uit handen van Daniëlle Bondt, raadslid van D66. ,,Je kunt klagen en mopperen, maar je kunt ook je schouders ergens onder zetten en iets doen aan een situatie", aldus Bondt in haar inleiding.

In voorgaande jaren waren drie of vijf initiatieven genomineerd, dit jaar waren het er maar liefst elf. Via de website van D66 kon worden gestemd, maar daaraan zat dit jaar een keerzijde, merkte de fractie. Jeugdige enthousiastelingen kwamen er achter hoe de internet-poll te beïnvloeden was en in korte tijd bezorgden zij hun favoriete initiatief een hoop (fictieve) stemmen. Daardoor zou de uitslag niet meer reëel zijn, waarop besloten werd de uitreiking dit jaar anders te organiseren. Het gaat tenslotte uiteindelijk niet alleen om de winnaar van de prijs maar vooral om de waardering voor alle burgerinitiatieven in de gemeente uit te spreken.

BEZIGE BIJTJES Voor alle genomineerden was er dit keer naast bloemen ook een heerlijk taartje bij de koffie, de gelegenheid iets te vertellen over hun initiatief en een warm applaus voor iedereen. Daniëlle Bondt is tevreden over deze nieuwe aanpak. ,,Het zijn allemaal bezige bijtjes, creatieve en initiatiefrijke mensen die vaak op meerdere plekken actief zijn."

GENOMINEERDEN

De genomineerden voor het Burgerinitiatief waren: 1 Bewonersinitiatief 'Centrumplan Doorwerth, 2 De werkgroep scholen van het IVN van de stichting Renkums Beekdal, 3 Imkervereniging 'De Korenbloem', 4 Tuin 'De Lage Oorsprong', 5 Burgerinitiatief 'de Groene Helling', 6 Renkum Leeft, 7 Zwemvereniging RZC, 8 Werkgroep Renkum centrum. Afwezig:  9 Rechtswinkel Renkum, 10 Burgerinitiatief restauratie 'Kneppelhout monumenten', 11 Initiatiefnemer van de 'Glider collection Wolfheze'.

Foto: Het nieuwe initiatief De Groene Helling in de bloemetjes gezet door Daniëlle Bondt (links).