• Suzan van Loenen

Strijd tegen de Japanse duizendknoop nog niet gestreden

OOSTERBEEK Met zijn handen over elkaar staat Cees Kwakernaak te wachten bij de overloopvijver aan de Seelbeeckweg in Heveadorp. Hij is klaar om de strijd met de Japanse duizendknoop weer aan te gaan. Kruiwagens en schoppen in de aanslag om een avondlang de wortels van deze hardnekkige, woekerende plant uit de grond te spitten. ,,Waar we vorige week bezig zijn geweest, groeit nu alweer nieuwe duizendknoop", vertelt hij als hij om zich heen kijkt.

Suzan van Loenen

Overal in de gemeente Renkum duikt hij op: de Japanse duizendknoop. De enige manier om deze plant enigszins weg te krijgen is hem uit de grond spitten. Ouderwetse arbeid om de vervelende wildgroei van de planten tegen te gaan. Kwakernaak: ,,Maar één keer de boel wegspitten is helaas niet genoeg." Eind mei begon de groep bij de uiterwaarden in Heveadorp en inmiddels zijn ze bij de Seelbeeckweg aangekomen. ,,We willen nu omhoog, naar Doorwerth. Maar om het goed te doen, moeten we de komende twee à drie jaar hier ook nog terugkomen."

SPECIALE LUIS Ooit nam iemand van de Oostenrijkse universiteitstuin de duizendknoop mee uit Japan. Via een botanische tuin in Nederland en verschillende tuincentra werd de plant vervolgens verspreid. Waar een speciale luis in Japan een natuurlijk bestrijdingsmiddel vormt, woekert de duizendknoop in Nederland verder. Cees: ,,Funest voor andere natuur die weggedrukt wordt, maar ook een gevaar voor de infrastructuur."

De wortels van de duizendknoop banen zich namelijk een weg door alles. Zonder bestrijding tast de plant onder andere asfaltwegen en funderingen aan. ,,Mensen kunnen er zo thuis last van hebben", vertelt de duizendknoopbestrijder. Daarom is het belangrijk de planten met wortel en al uit de grond te scheppen. ,,De gemeente maait de duizendknoop af en toe weg. Helaas groeit hij net zo hard weer omhoog." Bij de overloopvijver zijn de planten soms ruim twee meter hoog.

AANHAKEN Maar het ontmoedigt Cees Kwakernaak niet. Zelf is hij werkzaam bij het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie dat, onder andere in samenwerking met de bewonersvereniging Heveadorp, een groep vrijwilligers heeft samengebracht. ,,Het is fijn om te zien dat mensen aanhaken en meestrijden tegen de duizendknoop. Maar om het goed te doen in de gemeente hebben we tien keer zoveel vrijwilligers nodig."

Het materiaal voor de werkzaamheden is geregeld en met de ACV is geregeld dat de losgetrokken struiken centraal opgehaald worden. "Mensen moeten alleen mee willen helpen. Ik zeg: combineer het met het uitlaten van je hond." Voor Cees is de duizendknoopbrigade ook een sociale activiteit. ,,Je ontmoet mensen, maakt een praatje en ondertussen strijd je samen tegen een gezamenlijke vijand."

LOKALE BRIGADE Hij hoopt uiteindelijk dat op meer plekken in de gemeente Renkum een lokale brigade ontstaat. ,,Dat we in kleine groepen de duizendknoop uit de grond kunnen spitten, zou ideaal zijn", vertelt hij gepassioneerd. Hij pakt zijn schop om weer door te gaan: er is nog genoeg werk aan de winkel.

Wie ook wil strijden tegen de Japanse duizendknoop in de gemeente Renkum, kan ook kijkje nemen op de website van Landschapsbeheer Gelderland.