• Renkums burgemeester Agnes Schaap opende de Koningsspelen in Heelsum. Maar eerst vroeg ze aan de deelnemende kinderen een hartelijk applaus voor iedereen die 'de Spelen' mogelijk hadden gemaakt.

    Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Stralende Renkumse Koningsspelen

HEELSUM De zon staat hoog aan de hemel, het 'oude' veld van DKOD op Sportpark Wilhelmina staat vol met de meest aantrekkelijke attracties, het groene gras ligt er ook gewoon uitnodigend uit, vrijwilligers kijken reikhalzend uit naar de 'Renkumse' schooljeugd en ook burgemeester Agnes Schaap is paraat. Meer ingrediënten zijn er niet nodig om de Koningsspelen voor de schooljeugd van Renkum, Heelsum en Doorwerth een geweldige dag te bezorgen. Dat werd het dan ook.

Dick Martens

De verjaardag van Kroonprins Willem-Alexander op 26 april 2013, werd destijds de dag van de eerste Koningsspelen. Het werd een dag vol sportieve activiteiten en was een onderdeel van het programma rond de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning van Nederland. In Renkum was dat niet anders, maar het bleef bij 'de 2013-uitvoering'. Tot vorig jaar, toen besloten Daniëlle van Bentem en Oswald Velthuizen beiden lid van Gemeentebelangen, met een groot hart voor sport en sportieve initiatieven voor de jeugd. Het inventieve duo verzamelde in korte tijd nog meer enthousiastelingen om zich heen er werden sponsoren benaderd en bereid gevonden om 'materieel' hun bijdragen te leveren Het werd een doorslaand succes en smaakte naar meer.

HOOGTEPUNT Van Bentem en Velthuizen waren opnieuw 'de kartrekkers', met in hun kielzog het Sport- en Beweegteam Renkum en een ruim aantal vrijwilligers. Zij waren er in geslaagd om een meer dan spectaculair parcours op te bouwen, waarbij een enorme opblaasbare stormbaan het absolute hoogtepunt was. Dat vond ook Renkums burgemeester Agnes Schaap, die het initiatief om de Koningsspelen ook in 2018 een vervolge te geven erg kon waarderen. ,,Wat is er mooier, om onder deze prachtige omstandigheden zoveel kinderen, zo enthousiast te zien bewegen. Heerlijk toch?"

OP DE FIETS De burgemeester was breid gevonden de opening te verzorgen. Ze deed dat met een korte toespraak. ,,De kinderen willen aan de slag, dan moet je het kort houden. Het gaat tenslotte om hen." Een vooruitziende gedachte van Renkums eerste burger. De jeugd stond te trappelen van ongeduld, maar kon het zeker ook waarderen dat de burgemeester speciaal voor hen naar het Sportpark was gekomen. ,,Ik vind het geweldig, dat jullie zo enthousiast gaan sporten. Ik heb daarom ook sportieve kleren aangetrokken en ben op de fiets gekomen." Na een applaus te hebben gevraagd en gekregen voor de organisatie, kon het aftellen beginnen en 'denderde' de jeugd vervolgens op, over, door en onder de diverse hindernissen door. Een lekkere sinaasappel en een verkoelend drankje waren aan het einde van hun inspanningen een meer dan welkome 'beloning'.

Ook de organisatie was, na een lange warme, maar schitterende dag, uiterst tevreden. ,,Alles is naar wens verlopen. Het was echt helemaal top", aldus Velthuizen moe, maar zeker voldaan. ,,De kinderen hebben genoten en dan genieten wij 'gewoon' mee. Er zijn ook geen ongelukken gebeurd en ook geen kinderen die last hadden van de warmte. De sproeiers en de drankjes deden hun verkoelend werk prima. Het heeft ons als organisatie in ieder geval geïnspireerd om ermee door te gaan. We willen het volgend jaar nog grootser aanpakken, met bijvoorbeeld een keur aan luchtkussens."