• Dorien van der Ham verwelkomt graag de eerste gasten in de stadsherberg.

    Christien Bartels

Stadsherberg klaar voor gebruik

'Meer vrijwilligers zijn welkom'

WAGENINGEN Na een traject van drie jaar is Dorien van der Ham trotse coördinator van de Stadsherberg. Ze moest een lange adem hebben, maar het resultaat mag er zijn. Een gezellig ingericht logeerhuis waarin ruimte is voor drie gasten. In de toekomst hoopt ze te groeien naar een grotere locatie waarin plaats is voor meer gasten en minder validen. ,,Als startplek is dit prima", volgens Van der Ham.

Christien Bartels

De stadsherberg is speciaal in het leven geroepen voor Wageningers die het nodig hebben om op adem te komen. Het kan gaan om overwerkte mantelzorgers, studenten die de rust in het studentenhuis niet kunnen vinden tijdens een tentamenperiode, of mensen die even niet lekker in hun vel zitten. De eerste gasten kunnen zich aanmelden. Er is een aantal criteria om in aanmerking te komen voor een verblijf in de herberg. Van der Ham: "Mensen moeten wel iets van overspannenheid en stress ervaren. Met uitzondering van echte psychische klachten en verslaving. We bieden geen therapie en we zijn ook geen goedkoop vakantieadres. De intake vindt elders plaats in verband met de privacy van gasten."

,,De bedoeling is tot rust komen om daarna weer door te kunnen met je leven." De herberg focust op een preventieve aanpak waarbij vrijwilligers bijdragen aan het herstel en eventueel meedenken hoe iemand zelfstandig weer goed verder kan. Doelen zijn het voorkomen van zelfverwaarlozing en isolement. Dit voorkomt dat klachten uit de hand lopen en mensen zwaardere hulpverlening nodig hebben. Van der Ham: ,,Tegenwoordig worden mensen erg makkelijk doorverwezen naar GGZ. Zo'n zes gesprekken in de basisverzekering worden vergoed. Op tien mensen scheelt dat dertigduizend euro per jaar wanneer dit niet hoeft." Soms is maar de aanmoediging tot samen een kopje koffie drinken nodig. ,,Je ziet iemand weer opbloeien. Mensen worden op hun eigen kracht aangesproken en krijgen een ontspannen leefomgeving gespiegeld. Dat helpt soms beter dan een opname", is Van der Ham van mening.

Van der Ham heeft al een groep van zo'n twaalf enthousiaste vrijwilligers verzameld, maar er zijn er zeker meer nodig om er twee per dagdeel, zeven dagen per week, in te kunnen zetten. Zo is er ruimte om eventueel samen te wandelen, een spelletje te doen, een film te kijken of een gesprekje te voeren. Het maakt niet veel uit, de behoefte van de gast staat centraal. Ook wordt er gekookt door de vrijwilliger. ,,Bij voorkeur zonder pakjes en zakjes, want ik ben van mening dat ook goede voeding bijdraagt aan herstel. Op elke kamer is tv en WIFI, dus gasten kunnen zich prima terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben. En als iemand een keer de hele dag op bed wil liggen is dat ook goed. Het gaat erom dat hier aandacht voor je is."

Geschikte vrijwilligers zijn welkom. ,,Je bent als gastheer- of vrouw ons visitekaartje en dienst stevig in je schoenen te staan. Goed kunnen kijken waar de behoefte ligt is van belang," aldus Dorien. Bij interesse kun je mailen naar info@stadsherbergwageningen.nl. Een officiële opening van de herberg met wethouder Lara de Brito staat nog op het programma.