• Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens

Stadion de Wageningse Berg krijgt forse opknapbeurt van marechaussee

WAGENINGEN In het kader van NLdoet, de jaarlijkse Nederlandse vrijwilligersactie, krijgt Stadion de Wageningse Berg een fikse opknapbeurt. Verantwoordelijk daarvoor zijn een kleine honderd vrijwilligers van de marechaussee-opleiding uit Apeldoorn. Zij stonden vrijdagmorgen al rond 8.30 uur aangetreden voor het legendarische Stadion, om enige tijd aan de slag te gaan. Anne Janssen, wethouder Wijken, Ruimtelijke Ordening en Cultuur van de Gemeente Wageningen, verzorgde de aftrap.

Dick Martens

Zij en de aangetreden manschappen van de marechaussee werden allereerst welkom geheten door Arno Boon, bestuurslid van de Stichting Future Center Wageningen, de beheerder van het stadion. ,,Wij als stichting proberen hier het stadion nieuw leven in te blazen en zijn in dat kader blij met de hulp die jullie ons vandaag kunnen bieden."

AFTRAP Daarna volgde de officiële aftrap van wethouder Janssen. ,,De NLdoet-dag is mijn favoriete dag van het jaar. Er zijn momenteel tienduizenden Nederlanders nu aan de slag. Maar jullie hebben daarbij het geluk dat jullie hier op de allerleukste locatie van de NLdoet-dag mogen zijn. Het is zeker voor Wageningen een bijzondere plek. Ik ben nu een jaar wethouder en heb al diverse kennismakingsbezoeken achter de rug, maar toen ik liet weten ook hier op de Wageningse Berg te zijn geweest, kreeg ik heel veel mooie reacties vanuit het Wageningse, maar ook daarbuiten, 'J bent op een heilige plek geweest', werd mij verteld. Zo wordt het hier ook gevoeld. Er zijn hier legendarisch wedstrijden gespeeld, er waren legendarische trainers, zoals onder andere Willem van Hanegem. Hier is echt voetbalhistorie geschreven. Het Stadion wordt wel het mooiste Stadion van Nederland genoemd. Het is dan ook heel fijn, dat jullie een bijdrage gaan leveren aan het behoud van deze fraaie plek."

FC WAGENINGEN LOGO Vervolgens werd het logo van FC Wageningen gehuld, dat later weer een plek gaat krijgen aan het dak van de staantribune. De wethouder, Anton van Kooten, vrijwilliger van het eerste uur, Reinald van Huenen van het Ministerie van Defensie en Rien Bor, de geschiedschrijver van het Stadion en auteur van het boek: 'De Onneembare Vesting'.

VOETBALLEN Het werd tijd voor actie.  Er werden groepen geformeerd, die aan de slag gingen met het weghalen van een hek aan de oostzijde van het Stadion, het schilderen van het business-home en de achterwand van de staantribune, ook werden er reclameborden opgehangen en zal ook het nieuwe logo een plek krijgen. Maar er werd ook geschoffeld en blad weggehaald. Toch stond de dag niet alleen in het kader van klussen, maar kregen de vrijwilligers ook een lezing van Arno Boon, over de toekomst van het stadion, werd de watertoren beklommen en er werd natuurlijk ook gevoetbald. Die gelegenheid lieten de vrijwilligers zich zeker niet ontnemen. Zij werden daarbij begeleid door een groot aantal FC Wageningen-vrijwilligers.

GROEN-WTTE VIRUS Onder toeziend oog van ook een aantal oud- FC Wageningen-spelers, zoals Jan van Ossenbruggen, Ger 'Piki' Meurs en Gerdo Hazelhekke werden de klussen vol overgave gedaan. Het groen en wit verscheen weer op de staantribune, hoewel moeizaam door de wind, de regen en een kleine stroomstoring, werden ook de reclameborden (er zijn nog altijd bedrijven die 'gewoon' een reclamebord in het Stadion willen), werden er blad en takken opgeruimd en zeker zo fanatiek gevoetbald. Ook van Huenen (Ministerie van Defensie), zag met voldoening, dat 'zijn' marechaussees de handen volop uit de mouwen staken. ,,De Koninklijke Marechaussee staat midden in de maatschappij. Door met het hele opleidingscentrum ons in te zetten voor NLdoet willen we hier uiting aan geven. De Koninklijke Marechaussee vindt het belangrijk dat onze mensen, personeel en leerlingen, maatschappelijk betrokken zijn. Op het moment dat bekend was dat wij ons in gingen zetten voor NLdoet, dacht ik ook direct aan het stadion de Wageningse Berg. Mijn vader nam mij als kleine jongen mee naar de voetbalwedstrijden van FC Wageningen en zodoende werd ik ook 'besmet' met het Groen-Witte virus. Ik ben dan ook redelijk bekend met FC Wageningen, de staat waarin het stadion zich in bevind en ik wist dat men wel wat hulp kon gebruiken. Al snel werden de contacten gelegd en werd ons aanbod met veel enthousiasme ontvangen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat wij een waardevolle bijdrage kunnen leveren." Dat werd het zeker. De Berg kreeg weer wat meer de aanblik van weleer en dat zal als de plannen van het Future Center nog meer gestalte krijgen alleen nog maar fraaier gaan worden.

Bron video: Dick Martens