• Koen van Weel / ANP

'St. Jozef beste basisschool van Wageningen'

WAGENINGEN De Jenaplanschool St. Jozef is volgens de redactie van RTL Nieuws de beste basisschool van Wageningen. Deze school scoort een 7,7, waar het landelijk gemiddelde op een 7,0 ligt. De Ireneschool voor Christelijk Basisonderwijs neemt de tweede plaats in met een 7,5 en de Montessorischool en De Nijenoord zijn derde met een 7,2.

RTL Nieuws heeft de resultaten van de eindtoets van meer dan zesduizend basisscholen 'op een zo eerlijk mogelijke manier' vergeleken. Naast individuele resultaten vergelijken, kunnen daarmee ook scholen worden beoordeeld. ,,Die scores worden onder meer door de Inspectie van het Onderwijs gebruikt om de kwaliteit op scholen in kaart te brengen. Ook RTL Nieuws vergelijkt de resultaten door rekening te houden met achterstanden van leerlingen", schrijft de RTL redactie op haar website. ,,RTL Nieuws gebruikt een gewogen berekening waardoor er rekening kan worden gehouden met verschillen tussen scholen." Dankzij cijfers van te CBS zijn (achterstands)factoren als opleidingsniveau en de herkomst van ouders en of ze schulden hebben, meegerekend in het eindoordeel. Daarnaast zijn de eindtoetsscores van 2016, 2017 en 2018 meegewogen, evenals gegevens van Dienst Uitvoering Onderwijs en de Inspectie van het Onderwijs.

De basisscholen de H.J. Piekschool (6,2), vrijeschool De Zwaneridder (6,4) en de G.J. Van Den Brinkschool (6,6) scoorden in dit onderzoek het laagst in Wageningen.

RENKUM EN OOSTERBEEK In Renkum behaalde de Vita Veraschool het hoogste cijfer, een 7,9. De Ariborneschool scoorde het laagst, een 6,2. De Marienbornschool scoorde in Oosterbeek het beste, met een 6,7. De Bernulphusschool in Oosterbeek behaalde een 5,8.

De Prinses Beatrixschool in Wolfheze scoorde een 6,9. Basisschool De Dorendal in Doorwerth kreeg een 6,7.

Bekijk hier de resultaten van alle scholen in de genoemde gemeenten.