• Feike Klomp Tekst

Spannend jaar voor ZOOM

OOSTERBEEK Het zal erom gaan spannen dit jaar. Stichting Veluwezoom 2.0 wil samen met meerdere partners een centrum voor landschap kunst en cultuur gaan realiseren. De Westerbouwing staat met stip op één als het gaat om de gewenste locatie. Nu is het tijd om spijkers met koppen te slaan. Een gesprek met direct betrokkenen.

Feike Klomp

 

Om een beeld te krijgen eerst nog even het idee. In de gemeente Renkum is enige jaren geleden vanuit verschillende partijen het idee ontstaan voor de realisatie van een 'Centrum voor Landschap, Kunst en Cultuur'. Het gebied rond Oosterbeek, geliefd om haar fraaie en gevarieerde landschap van uiterwaarden, bossen, stuwwallen, weiden en heidevelden, kent een lange geschiedenis als kunstenaarskolonie. Ook vandaag de dag is de gemeente Renkum thuisbasis van veel kunstenaars en kunstinstellingen. Bureau BUITEN nam vervolgens tien potentiële locaties onder de loep. De Westerbouwing kwam als meest geschikte locatie naar voren. ZOOM, de werknaam nu, is niet zomaar even een expositieplek. Het gaat om een modern 'belevenis-centrum' waar niet alleen de kunst van Pictura Veluvensis en de Oosterbeekse School te bewonderen is. Een investering van pakweg 7,5 miljoen euro met jaarlijks tienduizenden bezoekers is de ultieme 'kunstchallenge'.

 

BESLUIT Hedwig Kauffman (kwartiermaker), Ton Janssen (eigenaar Buitenpoort Catering/De Westerbouwing), Janet Kuiper (secretaris St. Veluwezoom) en Egbert Reinders (Museum Veluwezoom) leggen de laatste stand van zaken uit. Janssen: ,,Sinds 2004 is het idee er eigenlijk al, waarbij De Westerbouwing veel is genoemd. Als bedrijf is het nu tijd voor een definitief besluit." Daarbij geeft hij twee opties aan. ,,Uiterlijk in juli wil ik weten of er perspectief is voor ZOOM hier in De Westerbouwing. Ik juich het idee van ZOOM toe maar als bedrijf wil ik helderheid. Of ik verkoop de zaak voor ZOOM of investeer in De Westerbouwing om het bedrijf helemaal te upgraden voor een algemeen horecadoel." Kauffman: ,,Cruciaal is de financiële haalbaarheid. Daarvoor zijn geldschieters/fondsen nodig om ZOOM perspectief te bieden."

Reinders: ,,De kansen voor de gemeente Renkum zijn enorm. ZOOM kan als vliegwiel dienen voor het toerisme. Het nieuwe centrum geeft onderdak aan permanente exposities. Daarnaast is er ruimte voor wisselexposities voor onder andere hedendaagse kunst uit onze gemeente of uit andere euroArt locaties. Er zijn contacten met diverse partners zoals Tuin de Lage Oorsprong, Stichting Marius van Beek en Scarabee." Kauffman: ,,Er is aandacht voor educatie. ZOOM is er voor iedereen, dus ook voor kinderen. Je kunt vanaf hier fietsen, wandelen, ZOOM vormt de uitvalsbasis voor een bezoek aan de gemeente. ZOOM zal deze mooie gemeente met die zo prachtige kunsthistorie beter op de kaart gaan zetten."

Al met al is 2016 cruciaal voor de planvormers. In juli valt het besluit rond Buitenpoort Catering/De Westerbouwing. Aan het einde van dit jaar komt er een go of een no go.

Info: Facebook ZOOM - Centrum voor Landschap Kunst en Cultuur.