• Boekenmarkt OPV-Schoonoord

  Marc Nickel
 • Boekenmarkt OPV-Schoonoord

  Marc Nickel
 • Annebeth en Lars hebben zin in hun reis naar Engeland

  Marc Nickel
 • Er waren ook broodjes worst

  Marc Nickel

Scouts halen 2.300 euro op voor Engeland-reis

OOSTERBEEK De Oosterbeekse scoutinggroep OPV-Schoonoord heeft met zijn boeken- en rommelmarkt ongeveer 2.300 euro opgehaald. Deze opbrengst is bedoeld voor de traditionele reis naar Engeland van de verkenners en padvindsters.

Marc Nickel

Beide groepen maken een rondreis door het land, gaan naar het internationale scoutingkamp ´Chamboree´ en verblijven in een gastgezin. Veel mensen kwamen zaterdag snuffelen tussen de talloze boeken, DVD's en planten die waren uitgestald op het bordes van het gemeentehuis.

CHAMBOREE ,,Hoeveel kosten die Donald Ducks?'' vraagt een vrouw aan verkenner Lars (13). ,,U heeft er zeven voor een euro'', antwoordt die. Die euro kan bij het budget van Lars, voor als hij deze zomer in Engeland rondreist. ,,We gaan er de Pennine Way lopen, dat lijkt me mooi.'' Hij kijkt ook uit naar 'Chamboree'. Dit internationale kamp is van 28 juli tot en met 4 augustus bij het plaatsje Knutsford, ongeveer 23 kilometer ten zuidwesten van Manchester. ,,Ik ga verkenners van andere landen ontmoeten en met hen swappen'', zegt Lars, die drie jaar verkenner is bij OPV-Schoonoord. Swappen staat voor het onderling ruilen van badges en dasringen. De Nederlandse dasringen in de vorm van een houten klompje blijken vaak populair bij scouts van andere nationaliteiten.

BUITEN BEZIG Iets verderop staat ook padvindster Annebeth (13) spulletjes te verkopen. Het lijkt haar leuk om de highlights in Engeland te zien, maar de buitenactiviteiten trekken haar ook. ,,Vuur maken, hout hakken, eten in een zelfgebouwde keuken'', somt ze op. ,,Dat is wel even wat anders dan thuis.'' De verkenners en padvindsters die naar Engeland op reis gaan, zijn tussen de 11 en 15 jaar oud. Ze gaan apart op reis door Engeland. Wel zullen ze tegelijkertijd meedoen aan het internationale kamp. Beide groepen reizen met leiding, al doen ze veel zelf zoals de tent opzetten en eten koken.

VLOGS De komende weken staan in het teken van de voorbereiding op de reis. Er wordt geoefend met het opzetten en afbreken van de tent en de klompendans. ,,Het groepsgevoel is ook belangrijk'', zegt Marlene Minderhoud van OPV-Schoonoord. ,,De leiding voert gesprekken met ze en laat zien hoe het vier jaar geleden was.'' Ook oefenen ze in het maken van vlogs, zodat ze in Engeland met deze filmpjes aan het thuisfront en de rest van de wereld kunnen laten zien wat ze meemaken.

RIVIER ,,Ze maakten er een om zich voor te stellen'', zegt Minderhoud. ,,Ze gingen het dorp in, om te laten zien waar ze vandaan komen.'' Het leverde enthousiaste reacties van de Engelsen op. Het is de bedoeling dat de gemaakte vlogs op social media worden geplaatst. Dat kunnen nog interessante beelden worden, want zowel de verkenners als padvindsters gaan niet alleen de toerist uithangen in onder meer Londen. Er staan voor beide groepen ook actievere onderdelen op het programma. Zo gaan de verkenners 'gorge scramblen', waarbij ze zich in een wetsuit door de rivier bewegen.

SCHADUW Het contrast met de rustige sfeer op de boekenmarkt is enorm. Mensen lopen in de hoge temperatuur rustig te neuzen tussen de uitgestalde boeken. Dat doen ze in de schaduw, want de zon heeft vrij spel aan de strak blauwe hemel. Er klinkt jazzmuziek. Een pruttelende pan staat op een gestookt vuurtje. De worsten die eruit worden getoverd voor in de broodjes vinden gretig aftrek. Verkenners en gidsen lopen hier en daar met elkaar te dollen, leiding staat met elkaar en ouders rustig te keuvelen. Behalve de 2300 euro heeft de boekenmarkt nóg een resultaat: het draagt bij aan het groepsgevoel van OPV-Schoonoord.