Scouting OPV-Schoonoord in Engeland

OOSTERBEEK De verkenners en padvindsters van Scouting OPV-Schoonoord zijn 28 juli aangekomen op Chamboree. Ze kampeerden daar een week lang samen met 6.000 andere scouts uit maar liefst 27 verschillende landen.

Maandag bezochten ze Sandbach, een willekeurig gekozen stad in de buurt van hun kampterrein. De jongens kregen een aantal typisch Nederlandse levensmiddelen mee, met de opdracht deze zoveel mogelijk te ruilen voor uiteindelijk een Engelse lunch. Ze konden bonuspunten verdienen door speciale opdrachten uit te voeren, zoals: 'laat Engelsen een wedstrijdje op klompen lopen.' De bewoners van Sandbach vonden het geweldig en uiteindelijk hadden ze een behoorlijke lunch bij elkaar geruild.

GASTVRIJ Verder liepen de deelnemers een traject van de Pennine Way en liepen ze in wetsuit door een riviertje. Een belangrijk onderdeel van een internationaal kamp is de homehospitality: in tweetallen logeren in een Engels gastgezin. Ze zijn buitengewoon gastvrij ontvangen door de 9th Warrington East Scouts. Het begon met een goed georganiseerd diner samen met de gastfamilie. Daarna gingen ze o.a. naar Chester. Donderdag was er een ontvangst door de burgemeester van Warrington. De padvindsters trokken zondag door Londen. Daar verkenden ze in kleine groepjes de stad.

APEN Dinsdag reden ze naar Oxford om te punteren. De volgende dag stond het safaripark Longleat op het programma. Daar moet je je autospiegels goed in de gaten houdt, want de apen komen overal aan! Vanwege de warmte is het bezoek aan Bath afgelast, in plaats daarvan hebben ze een dag heerlijk gezwommen in een meertje vlak aan zee. Tot slot nog twee sportieve dagen. Donderdag beklommen ze de hoogste berg van Wales, de Pen y Fan. De conclusie: je kunt meer dan je denkt! Daarna volgden nog het gorge scrumblen en het bezoek aan een mijn. Iedereen kreeg een overall aan en een helm met hoofdlamp op. Die overall was wel nodig: want iedereen kwam onder de oranje modder de mijn weer uit.

CHAMBOREE Zaterdag was voor zowel de padvindsters als de verkenners de dag waarop ze naar Chamboree gingen. Helaas hadden de meisjes (zij reizen met drie auto's) inmiddels autopech. Gelukkig kon het probleem snel verholpen worden zodat zij toch nog op tijd voor de opening aankwamen. De jongens gingen met een bus.

En nu is het kamp opgebouwd. De subkampopening is achter de rug en er zijn al heel veel internationale contacten gelegd. Zo'n kamp zorgt voor vele nieuwe vriendschappen.

Meer informatie op www.opv-schoonoord.nl.