• Christiaan Peelen

Schaapsdrift zet schouders onder innovatie

RENKUM Stichting Schaapsdrift is een kleinschalig bedrijventerrein in Renkum met uiteenlopende branches. Onlangs gaf voorzitter Theun Geelkerken samen met wethouder Wendy Ruwhof de aftrap voor een verdere verduurzaming via het initiatief BE+, ook wel 'be positive' genoemd. Maar het lijstje met gezamenlijke activiteiten is veel langer. Theun Geelkerken en André van der Mark vertellen erover.

Feike Klomp

Op het oog lijkt bedrijventerrein Schaapsdrift een 'allegaartje' aan bedrijven, maar de praktijk is totaal anders. Dat blijkt alleen al uit de doelstellingen die zijn opgesteld. Daar spreken de pakweg 45 bedrijven bijvoorbeeld van een bedrijventerrein dat kwaliteit en een goede organisatie uitstraalt en een belangrijke meerwaarde heeft voor zowel ondernemers als de regionale economie. Een niet te onderschatten plek dus, waar heel wat mensen werk vinden.

REVITALISATIE Om in beweging te blijven en met de tijd mee te gaan is de stichting voortdurend in touw. ,,Na de revitalisatie in 2015, met onder andere nieuw asfalt, verlichting, groenvoorziening en de realisatie van glasvezel, is een aantrekkelijker terrein ontstaan, maar dat is nog niet genoeg. Er is meer nodig", steekt Geelkerken van wal.

KEURMERK ,,Zo is er een buurtpreventie app, Veiligebuurt, ontwikkeld. Met deze app houden we samen een oogje in het zeil." Van der Mark: ,,Verder zijn we in samenwerking met MKB-Nederland bezig met het Keurmerk Veilig Ondernemen, bedoeld om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Samen met gemeente, politie en brandweer maken we afspraken om overlast, eventuele criminaliteit, onderhoud en beheer aan te pakken. Onlangs heeft hiervoor de eerste 'schouw' plaatsgevonden. Tijdens onze volgende bijeenkomst informeren we de ondernemers over de uitkomsten en de vervolgstappen."

BE POSITIVE Verdere verduurzaming van het bedrijventerrein is een andere belangrijke activiteit. ,,Met 'be positive' sluiten we aan op het landelijke doel om 250 bedrijventerreinen energiepositief en CO2neutraal te maken. Collega-ondernemer Shell Tankstation Janssen heeft daar onlangs met experts van BE+ de aanzet voor gegeven", vult Geelkerken aan.

Er komt ook vaart in de verdere ontwikkeling van glasvezel. Van der Mark: ,,Via een eigen Infra BV (in samenwerking met Weserve) gaan we een betrouwbaar glasvezelnetwerk uitbouwen en beheren van een maximale snelheid van 1000Mbit. De eerste negen aansluitingen zijn er al."

Geelkerken: ,,Dinsdag 12 december organiseren we in de showroom van meubelfabrikant Hofstede Raanhuis een volgende gezamenlijke bijeenkomst. Dat draagt bij aan de saamhorigheid, want een modern compact bedrijventerrein, daar doen we het allemaal voor."

Meer informatie op www.bedrijventerreinschaapsdrift.nl.