• Koen Wilmink
  • Koen Wilmink
  • Koen Wilmink
  • Koen Wilmink
  • Oswald Velthuizen

Ruim 800 kinderen genieten van Renkumse Koningsspelen

RENKUM Terwijl koning Willem-Alexander vrijdagochtend in Lemmer 'zijn' Koningsspelen op het schoolplein van de christelijke basisschool De Arke opende en vervolgens de hele ochtend meedeed met de spellen dansten in MFC Doelum de schooljeugd van de diverse Renkumse- en Oosterbeekse scholen de Pasapas. Ook de wethouder van Sport, Marinka Mulder, die de Renkumse Koningsspelen opende deed daarbij vrolijk mee.

Dick Martens

In 2013 zijn de Koningsspelen voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat onder andere actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is.

DOCHTER Sindsdien zijn de Koningsspelen een jaarlijks terugkerend evenement, altijd op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Dit jaar werd er in verband met Goede Vrijdag 'even' van afgeweken. Ook in Renkum, waar na de flitsende start in 2013 'de spelen' toch weer van de kalender verdwenen. Tot vorig jaar, toen op initiatief van Oswald Velthuizen samen met Daniëlle van Bentum van Gemeentebelangen de draad weer oppakten. ,,Dat kwam eigenlijk door mijn dochter, Suze, die de Koningsspelen op televisie zag en zich afvroeg, waarom dat bij haar op school niet georganiseerd werd."

DOELUM Samen met het Sport- en Beweegteam Renkum werd de draad weer opgepakt. Vorig jaar was het initiatief, dat toen op Sportpark Wilhelmina plaatsvond al een groot succes. ,,Met dank aan Yvette Zuidwijk en Patricia van Drempt, alsmede een aantal enthousiaste ouders die ons ook een helpende hand toestaken." De editie 2019 vond nu plaats, mede om als het slecht weer mocht zijn, te kunnen uitwijken naar binnen kon worden uitgeweken, in- en rond MFC Doelum.

STORMBAAN De leerlingen van de Oosterbeekse Bernulphusschool beten het spits af en vervolgens meldden steeds meer scholen om zich vervolgens te storten op de reusachtige stormbaan die stond opgesteld op het kunstgrasveld waar korfbalvereniging DKOD normaal haar wedstrijden speelt. Maar ook binnen, in het zwembad kon de enthousiaste schooljeugd zich uitleven. Met dank aan de medewerkers van Optisport die, evenals Doelum hun accommodatie kosteloos voor het Oranjefeest beschikbaar hadden gesteld. Ook op en rond het water stond een stormbaan. Zo was er voor ieder wat wils en kon de organisatie aan het eind van de middag en onder genot van een verfrissend drankje terugkijken op een meer dan geslaagde dag.

TROTS ,,De warming up, verzorgd door Dynamo Jeugdwerk, was al een mooi begin", blikt Velthuizen tevreden terug. ,,Met dans en muziek zat de sfeer er al direct goed in. Ook de stormbaan, gevormd door een achttal grote hindernissen en springkussens. Dat vonden ze helemaal fantastisch. Geen onvertogen woord en gelukkig ook geen ongelukken. Ook in het zwembad vermaakten ze zich prima. En mooi te zien was, dat er van de 12 scholen, maar liefst 8 aanwezig waren. Ons streven is om heel de gemeente er deelgenoot van te gaan maken. Breed uitdragen. Ook heeft Renkum inmiddels landelijke bekendheid gekregen. Binnenkort mag ik voor Koningsspelen Nederland, die samen met de Johan Cruijff- en Richard Krajicek Foundation de zogenaamde 'founding fathers' van de Koningsspelen zijn, gaan toelichten hoe wij dat in Renkum allemaal doen en gedaan hebben. Vandaag was er ook iemand van Koningsspelen Nederland aanwezig om zelf indrukken op te komen doen. Dat geeft een goed gevoel. Maar ik wil wel benadrukken dat alles valt en staat met de inzet van de vrijwilligers, ons projectteam dat inmiddels al is uitgegroeid tot een negental en natuurlijk de inzet van het Sport- en Beweegteam Renkum. Tezamen hebben wij al die 800 kinderen toch een mooie dag bezorgd en daar zijn wij best trots op. Nu kijken we alweer vooruit naar volgend jaar. Dan willen we het nog grootser en breder uitdragen en hopen we dat dan alle scholen mee gaan doen."