Rode baret van Hackett prijkt weer in Airborne Museum

OOSTERBEEK Eén van de pronkstukken van het Airborne Museum is terug; de rode baret van Hackett. De baret heeft een tijd in de privécollectie van voormalig bestuurslid Gerrit Pijpers gelegen, maar is nu tot 31 december te zien in het museum in de tentoonstelling over de Slag om Arnhem.

TROTS Pijpers vindt dat nu het moment is aangebroken om de baret weer te tonen aan publiek. De baret prijkt nu jaarlijks van juli tot en met eind december bij het uniform van Hackett in het Airborne Museum. Museumdirecteur Sarah Thurlings: ,,Wij zijn er bijzonder trots op dat de baret terug is van weggeweest en weer te zien is voor publiek. Aan de hand van de objecten in het museum kunnen wij nog beter de geschiedenis van de Slag om Arnhem en de persoonlijke verhalen van militairen en burgers overbrengen aan het publiek. De komende jaren willen we nog meer unieke bruiklenen en objecten uit onze eigen collectie gaan presenteren in het museum. Zoals het Victoria Cross van John Hollington Grayburn (Jack), dat nu te zien is in de nieuwe tentoonstelling EGO. Vergeet mij niet."

VERZAMELEN John Winthrop Hackett ('Shan') voerde tijdens de Slag om Arnhem het commando over de 4e Brigade van het Parachute Regiment. Pijpers begon in 1963 met het verzamelen van objecten van de Slag om Arnhem. In 1980 wist hij in het bezit te komen van een rode baret met brigadiersembleem. Deze was in 1945, na de evacuatie, door de familie Gerbrandi gevonden in park Hartenstein.