• Lara neemt de waardebon in ontvangst.

    Feike Klomp Tekst

Renkumse scholen onder één naam

RENKUM Wat is Lara Fassel Koning (7) trots, en ook stiekem een beetje onder de indruk. Samen met haar moeder bedacht ze de nieuwe naam voor de dr. Jac. P. Thijsseschool, de dr. Albert Schweitzerschool uit Renkum en de Wegwijzer uit Doorwerth. Deze nieuwe naam is gisteren, dinsdag, feestelijk onthuld: basisschool de Atlas. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar de toekomst.

Feike Klomp

Omdat Lara zo haar best heeft gedaan, is ze in het zonnetje gezet. Uit handen van directeur Rob Hulstein kreeg ze een waardebon voor het klimbos in Garderen. Daar was ze natuurlijk superblij mee, liet ze na het plechtige moment weten.

Lara maakt samen met haar moeder een beetje geschiedenis, want met de nieuwe naam de Atlas verdwijnen op termijn de namen Thijsseschool, de Albert Schweitzerschool en de Wegwijzer uit het zicht. Heel wat Renkumers en inwoners uit Doorwerth hebben hier herinneringen aan. Maar dat is straks allemaal niet meer, want tijden veranderen nu eenmaal.

De aanleiding voor de naamwisseling: De twee Renkumse scholen maken straks deel uit van de nieuw te bouw school naast MFC Doelum, en verlaten de oude locaties. Obs De Keijenberg (voorheen de Don Boscoschool en de Vita Veraschool) maakten de nieuwe naam al eerder bekend.

WERKGROEP Hulstein vertelt over het proces van de nieuw ingeslagen weg: ,,Om de nieuwe naam te bedenken hebben we een een tijdje geleden een werkgroep in het leven geroepen, bestaande uit een ouder, een leerling en een teamlid van de twee Renkumse basisscholen. Daarnaast werd er een prijsvraag uitgeschreven.

Gevraagd werd om een naam, plus motivatie, aan te leveren waarin onze vier speerpunten: natuur, creativiteitsontwikkeling, onderzoekend leren en thematisch werken op een of ander manier in terug zouden komen. Dat was de uitdaging."

Ondanks dat er verschillende namen binnendruppelden, was het team voor het zomerreces nog niet overtuigd: ,,De perfecte naam ontbrak nog. Net toen we op het punt stonden, dat zul je altijd zien, om een nieuwe sessie te beleggen, kregen we de naam 'de Atlas' onder ogen. En we waren overtuigd. Je moet namelijk ook kijken of de domeinnaam wel vrij is, of er al meer scholen zo heten enzovoorts, enzovoorts."

KRACHTPATSER Sommige namen lijken zo logisch als je ze eenmaal onder ogen ziet. Dat is bij Atlas ook het geval. In de Griekse mythologie draagt Atlas het hemelgewelf (Uranus), en in veel literatuur ook wel de wereld zelf, op zijn schouders. ,,Op onze school willen we kinderen helpen opgroeien tot betrokken en verantwoordelijke wereldburgers. Ieder op zijn/haar manier een krachtpatser leren zijn als Atlas zelf, kinderen hun eigen kracht leren ontdekken."

Maar er is meer: ,,Een Atlas is een bron van kennis en kaarten. De naam Atlas heeft een krachtige Atlas heeft een krachtige uitstraling en past ook bij het nieuwe gebouw dat er voor de kinderen wordt neergezet. Verder is de naam makkelijk uit te spreken, ook door de kleinsten en is er geen verwarring of foute associatie mogelijk. Er bestaat geen reguliere basisschool met deze naam." De verwachting is dat basisschool de Atlas en obs de Keijenberg over een jaar intrek zullen nemen in het nieuwe schoolgebouw aan de Hogenkampseweg, naast MFC Doelum. Tot die tijd blijven de 'oude' namen nog intact, benadrukt Hulstein nog. De Wegwijzer in Doorwerth voert vanaf 1 januari aanstaande wel de nieuwe naam al in, en gaat later ook op in een nieuw gebouw in Doorwerth.