• Feike Klomp/BDU

Renkumse politiek bezoekt Powerlab

RENKUM - Raadsleden en wethouders van de gemeente Renkum en Arnhem brachten donderdagavond een werkbezoek aan Powerlab op het Energy Business Park Arnhems Buiten. Powerlab is een platform waar onderwijs en bedrijfsleven structureel met elkaar samenwerken op het gebied van duurzame energie. Powerlab is deels gevestigd op Renkums grondgebied en nog ´vers van de pers´. De opening vond begin oktober van het vorig jaar plaats.

Feike Klomp

Het mag bekend zijn. Op duurzaam energiegebied zijn er al heel wat slagen gemaakt. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, zowel in Nederland als wereldwijd. Als het aan het 'powerteam' van het platform ligt, blijft het hier niet bij.

De avond werd geleid door Jan van Boekel (RijnIJssel) en Tinus Hammink (namens de HAN, en managing director van SEECE). Zij namen de lokale politici mee in wat Powerlab biedt en wil. Een aantal jonge ondernemers/studenten gaf tot slot een inkijkje in zelf ontwikkelde innovatieve ideeën. In het Powerlab krijgen vernieuwende bedrijven ruim baan. Dat zie je ook terug bij de drijvende krachten: veel energie ten gunste van duurzame en betrouwbare energie, zo lijkt het uitgangspunt. Toch is er ook een wensenlijstje.

Betrouwbare energie

Jan van Boekel: ,,Het is een feit. De energieconsumptie stijgt elk jaar weer. Energieneutraal wonen en werken wordt dan steeds belangrijker. Technisch kan het, nu moeten we de move verder gaan maken." Tinus Hammink vult Jan aan: ,,Ik maak me aan de andere kant ook zorgen. Het ontbreekt steeds meer aan vakbekwaam personeel, vooral in de installatiebranche." Hij is bang dat er een scheefgroei ontstaat in technische knowhow versus instroom van kundige handen. En ja, wie weet heeft deze branche wel een imagoprobleem. Daar wil Powerlab ook wat aan doen. Tinus Hammink: ,,Er is zoveel mogelijk. Veel ondernemers zijn al bezig met betaalbare, duurzame en betrouwbare energie." Zijn enthousiaste boodschap is helder: Powerlab wordt de voedingsbodem voor gedreven, talentvolle (jonge) innovators en monteurs. Niet voor niets haken onderwijsinstellingen RijnIJssel en de HAN hierbij aan.

Coen van Dijk (D66 Renkum) is, net als andere raadsleden uit Renkum, onder de indruk van Powerlab, zo blijkt tijdens de interactieve avond: ,,Als gemeente hebben we geld ter beschikking gesteld voor het Powerlab, omdat wij toejuichen wat hier gebeurt. Scholieren van basisscholen en voorgezet onderwijs kunnen in ruil daarvoor naar het Powerlab, en kennismaken met duurzame energietechnologie. Het is de bedoeling dat Renkum de kennis uit het Powerlab gaat gebruiken voor het opstellen en uitvoeren van haar duurzaamheidsbeleid.

Foto: Politici uit Renkum en Arnhem luisteren aandachtig naar Jan vanBoekel en Tinus Hammink