• Foto ter illustratie.

    Ted Walker

Renkumers in actie tegen sluiting bieb

RENKUM Inwoners van Renkum komen in actie tegen de dreigende sluiting van de bibliotheek. ,,Een op de drie inwoners van Renkum is lid. Het is een kleine bibliotheek, maar heel actief en toegankelijk. Onze bibliotheek is belangrijk, sluiting is onaanvaardbaar'', zegt de actiegroep in een ingezonden brief aan Hoog en Laag.nl. De leden van de actiegroep willen graag meedenken over de toekomst van de bieb. Ondertussen is een online petitie gestart voor behoud van de bibliotheek. Die is inmiddels ruim zeshonderd keer ondertekend.

Ingezonden brief:

De gemeente Renkum is van plan wegens tekorten op de gemeentebegroting op de subsidie voor de Bibliotheek Veluwezoom fors te bezuinigen. Maar ….de rek is er uit. De bibliotheek heeft zoveel vaste lasten dat inleveren niet meer kan en daarom sluiting dreigt van onze bieb in Renkum en de jeugdbieb in Doorwerth. Dat kan echt niet!

BIEB IS NODIG Wij lezers, leners, bezoekers van onze bieb in Renkum, willen dat de bieb open blijft. Onze bieb is nodig! Het is een sociaal ontmoetingspunt in het dorp, voor kinderen, volwassenen en senioren. We doen er kennis op, we lenen er onze boeken en dvd’s, er wordt voorgelezen, we horen verhalen, komen naar lezingen, doen cursussen, gebruiken internet, mogen werken in de bieb met computers en printers. De kinderen van Renkum lenen volop boeken in de bieb, die ze op school te zien krijgen, maar niet mee naar huis mogen nemen. En vergeet niet: onze bieb is ook een belangrijk informatiepunt (over bijvoorbeeld regelingen van de Overheid).

VEEL LEDEN De Renkumse bibliotheek is klein sinds de bezuinigingen van vijf jaar geleden. Maar de bieb is heel actief, goed toegankelijk, je wordt er vriendelijk ontvangen. Er is een luisterend oor, en je krijgt advies over wat je vraagt of wilt. Er zijn in Renkum ruim 9000 inwoners en daarvan zijn er 3000 mensen lid. Een op de drie!

NAAR OOSTERBEEK Als onze bibliotheek verdwijnt, verdwijnt makkelijk toegankelijke kennis en cultuur uit het dorp. Alleen bibliotheek Oosterbeek blijft over. Dat ligt negen kilometer van Renkum. Zie je die grootouders met hun kleinkinderen, die ouders met hun kinderen, die senioren met de fiets, rolstoel, rollator de heuvel opgaan of het openbaar vervoer nemen voor een bezoek aan de bibliotheek van Oosterbeek? Nee toch? Dat kost teveel tijd, teveel moeite en teveel geld.

OPZEGGEN De sluiting van de bibliotheek in Doorwerth heeft ons geleerd dat de volwassenen hun lidmaatschap opzeggen. Een neerwaartse spiraal. Minder contributies en blijvende niet opzegbare contracten (bv de huur van het pand) leveren Bibliotheek Veluwezoom extra verlies op. Geen winst.

Wij begrijpen dat de gemeente een financieel probleem heeft, maar oplossingen liggen niet in het sluiten van onze bieb. Wij willen best met de bieb en de gemeente meedenken over andere oplossingen. Maar sluiting is onaanvaardbaar! Renkum zonder bieb: dat kan echt niet!

Reacties naar hannahkuipers@gmail.com of zie https://petities.nl/petitions/renkum-zonder-bieb-dat-kan-echt-niet?locale=nl

Actiegroep Renkum zonder bieb, dat kan echt niet!