• Feike Klomp

Renkum wil aantal ondergrondse containers verdubbelen

OOSTERBEEK De gemeente Renkum streeft ernaar om in 2018 75 procent gescheiden afval in te zamelen. Daarvoor zijn meerdere maatregelen in de maak. Zo gaat Renkum het aantal ondergrondse containers verdubbelen van 45 naar 90.

Feike Klomp

Elke container kost 10.000 euro. Dat betekent dus een investering van 450.000 euro om de containers te plaatsen. De komende tijd vindt er onderzoek plaats waar en op welke manier de containers geplaatst gaan worden, want daar zitten wel allerlei haken en ogen aan.

Bij verschillende hoge gebouwen in de gemeente zijn ze al gemeengoed, bijvoorbeeld op de parkeerplaats bij flat Dillenburg in Doorwerth. Zo zijn er een hele serie criteria opgesteld om de ondergrondse containers op de juiste plek te zetten.

Bij de aanleg en gebruik van een container mag er logischerwijs geen schade ontstaan, de container bevindt niet voor een deur en ook niet onder een raam of balkon van een woonhuis en de container bevindt zich niet voor een inrit, carport of garage. Ook niet onbelangrijk: de container moet makkelijk door een vuilniswagen geleegd worden zonder schade en hinder.

Bij locaties in doodlopende straten is een keervoorziening voor de vuilniswagen aanwezig. Zo zijn er alleen al voor de vuilniswagen 15 criteria opgesteld. Ook voor de bewoners zelf moet een container natuurlijk goed bereikbaar zijn, aldus de gemeente tijdens de presentatie van de criteria. Wethouder Wendy Ruwhof: ,,Goede bereikbaarheid voor bewoners is cruciaal. Dat geldt ook voor rolstoelgebruikers."

Al met al zijn er pakweg 50 eisen, waarvan een 35-tal 'hard' zijn. De ondergrondse afvalbakken maken onderdeel uit van de nieuwe afvalstoffenverordening die nu ter inzage ligt. In januari is het nieuwe afvalbeleid vastgesteld. Daarin is een nieuwe manier van huishoudelijk afval verwerkt. Daar maken ook de ondergrondse containers deel van uit. De nieuwe manier van inzamelen gaat per 1 januari 2017 in.