• Archief BDUmedia

Renkum krijgt Airborne monument

RENKUM Het dorp Renkum krijgt een officieel Airborne Herdenkingsmonument. Dat laat Renkum Leeft in een persverklaring weten. Het gedenkteken komt op de plek waar de Slag om Arnhem begon, waar de eerste parachutisten landden op 'dropzone-X, hoek Bennekomseweg/Telefoonweg in Renkum. Een gedenkteken van en voor veteranen, nabestaanden, Renkumers en bezoekers van over de hele wereld.

Om het gedenkteken te kunnen realiseren is Renkum Leeft een crowdfundingsactie gestart. Janet Bakker namens Renkum Leeft: ,,De prachtige en historische locatie verdient een gedenkteken van een zekere grootte en schoonheid. Vandaar onze inspanningen om tot dit gedenkteken te komen."

IN DE MAAK Renkum Leeft hecht grote waarde aan het monument, zo meldt de groep actieve Renkumers verder. Het wil met het Airborne Herdenkingsmonument bereiken dat mensen er even kunnen stilstaan om bloemen of kransen te leggen tijdens officiële en niet-officiële momenten. ,,Zeker is dat het er gaat komen", vervolgt Bakker haar uitleg. ,,Sterker, het is al in de maak. De crowdfundingsactie dient meerdere doelen. Doordat we als inwoners allemaal bijdragen, is het monument straks veel groter dan een airbornegedenkteken. Daarom vind ik het zo super dat er in een paar dagen tijd al 1375 euro is gedoneerd.''

BETROKKENHEID ,,Dat zegt veel over de Renkumse betrokkenheid'', zegt Bakker. ,,Kijk, we wilden als Renkum Leeft natuurlijk ook al jarenlang een gedenkteken, maar dachten altijd dat dat niet meer mogelijk was. En dat er geen monumenten meer geplaatst mochten worden. Een misvatting want in januari van dit jaar nam D66 Renkum het initiatief om de raad te bewegen bij de Renkumse Heide een monument op te richten ter herinnering aan de luchtlandingen".

De voorbereidingen voor de realisatie van het gedenkteken zijn inmiddels in volle gang. Renkum Leeft mag aangeven hoe het eruit komt te zien en wat op de plaquette komt. Het budget bepaalt dit dus. ,,We kunnen daarom nog veel donaties gebruiken, en blijven daarmee de komende maanden actief werven."

NAALD Over de vorm wil Bakker ook alvast wat kwijt: ,,In goed overleg met de gemeente en historische experts hebben we besloten dat het gedenkteken de vorm krijgt van de in de regio (Oosterbeek) bekende naald, omdat dat het symbool is voor Airborne monumenten in de hele regio, en alleen daardoor al recht doet aan het officiële karakter van deze herdenkingsplek."

Nieuw is het idee voor een gedenkteken op die historische plek niet. Een aantal jaar geleden kwamen Ronny Hosmus en Geert Hommes met het idee een replica van een anti-tankkanon nabij Eethuys Renkum te plaatsen, maar dat initiatief haalde het uiteindelijk niet.

Doneren kan via de website van www.renkumleeft.nl. Daar is de digitale link te vinden naar de crowdfundingsactie. De onthulling van het gedenkteken vindt plaats op vrijdag 21 september, tijdens het evenement Renkum Airborne.