• Kees van Dongen (links) en Hans Bregman bekijken bij een levensgroot schilderij de nieuwe fietskaart.

    Feike Klomp Tekst

'Renkum eert zijn Oude Meesters'

RENKUM Voor het vierde jaar op rij zijn er in de gemeente Renkum achttien levensgrote schilderijen van Renkumse schilders te bewonderen. Wethouder Leonie Rolink opende zaterdagochtend bij Verpleeghuis De Rijnhof aan de Dorpsstraat de Renkum Leeft openluchttentoonstelling 'Renkum eert zijn Oude Meesters'. Maar er stond meer creatief en toeristisch nieuws op de agenda.

Feike Klomp

Renkumer Kees van Dongen reikte ook de fonkelnieuwe fietskaart 'Fraai fietsen rondom Renkum' uit aan de wethouder, en aansluitend vond in het Papiermuseum even verderop de opening plaats van de wisseltentoonstelling 'kunst met Origami lampen' van de kunstenares Danielle Verbeeten.

TROTS Galeriehouder Hans Bregman en mede-aanjager van 'Renkum eert zijn Oude Meesters' over de tentoonstelling: ,,Hofleverancier van de werken is Museum Veluwezoom. Iets om trots op te zijn. Bij elk schilderij is informatie te lezen over de naam van het werk en de schilder. In vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Mandarijn."

FIETSKAART Van Dongen over de fietskaart: ,,Toeristen, inwoners en liefhebbers kunnen met de fietskaart in de aanslag niet alleen de schilderijen, ook vele andere mooie bezienswaardigheden in de omgeving bekijken. Van de vele landgoederen, de Renkumse Molen, Jufferswaard, Oranje Nassau's Oord tot het Arboretum Belmonte in Wageningen De fietskaart herbergt nu zelfs vier prachtige routes." Deze vier routes zijn de Pontjesroute, Stuwwalroute, Landgoederenroute en de WOII Airborne Route.

Daarnaast zijn van Dongen en Bregman blij met de wisseltentoonstelling in het Renkumse Papiermuseum in de Dorpsstraat, dat stap voor stap steeds meer bekendheid geniet. Bregman: ,,Er is niet alleen veel te zien over de Renkumse papiergeschiedenis. We doen ook veel aan educatie. Vele basisschoolkinderen uit Renkum en omliggende plaatsen zijn al langsgeweest."