• Aan het einde van de avond denken de deelnemers dat ze slechts tien minuten op het podium zijn geweest.

    Marc Nickel

Rasti Rostelli hypnotiserend in Oosterbeekse Concertzaal

OOSTERBEEK Rasti Rostelli beleeft na acht jaar een comeback in de Nederlandse theaters. De hypnotiseur serveerde in de Oosterbeekse Concertzaal citroenen als perziken en liet mensen als Michael Jackson over het podium dansen.

Marc Nickel

Praktisch roerloos staan tientallen mensen op het podium. De voeten strak tegen elkaar, de armen langs het lichaam en de ogen gesloten. Een man draait rondjes met zijn bovenlijf, maar slaagt erin zijn voeten op hun plek te houden.

Rasti Rostelli loopt over het podium heen en weer. ,,Je rechterarm wordt licht en zweeft door de lucht'', klinkt zijn stem door de goed gevulde Concertzaal. Het in de zaal achtergebleven publiek kijkt ingespannen naar de effecten van Rostelli's woorden.

STIL Zo stil als de zaal inmiddels is geworden, zo een hilariteit ontstond er tien minuten eerder toen Rostelli vroeg om vrijwilligers. Na zijn woorden ,,Ik help u van het roken af'' schoten enkele mannen overeind, om zich een weg naar het podium te banen. Na de belofte ,,Ik help u acht kilo afvallen'' trokken twee vrouwen een derde lachend met hen mee.

Deze dames krijgen stukjes frisse citroen aangereikt. ,,Sappige perziken, die lekker zoet smaken'', zegt Rostelli. De ene hapt steeds gretiger in de zure citroen, maar haar buurvrouw trekt een vies gezicht.

Rostelli wijst haar een plek in de zaal. ,,Je moet er 100% voor open staan, 99% heeft geen zin'', zei hij al bij tijdens zijn instructie. Ondertussen hapt de vriendin op het podium nog net zo vrolijk door, terwijl het sap langs haar mondhoeken loopt.

MOONWALK Uiteindelijk blijven de vier diepst gehypnotiseerden over. Rostelli laat ze van alles doen, van een moonwalk à la Michael Jackson tot een imitatie van een Chippendale-danser. Ook schotelt hij ze scènes van diverse films voor. Voor een griezelfilm duiken ze weg, bij de comedy begint een van hen aanstekelijk te lachen. De zaal lacht net zo hard mee.

Rostelli bekijkt het met zichtbaar plezier. ,,Het publiek heeft genoten, dus is de avond voor mij geslaagd.'' Hij stopte er acht jaar geleden mee, toen zijn manager in het verzorgingshuis terechtkwam en de technicus overleed aan een hartinfarct.

KRIEBELEN Het bleef toch kriebelen bij de hypnotiseur. ,,Ik wil lekker bezig zijn en doe nu twee shows per week, niet meer 280 per jaar zoals voorheen.'' Hij stuitte bij toeval op de Concertzaal als locatie. ,,Ik zag het op internet, nam er een kijkje en vond het een leuke plek voor mijn show.''

Iets verderop zit Edwin Koning na te genieten. ,,Ik heb niet alles meegekregen'', bekent de Edenaar en een van de vier diepst gehypnotiseerden van de avond. ,,Wel herinner ik me dat ik het warm had en zo licht was als een veertje.''

Hij gelooft in de kracht van het onderbewuste en vindt het knap van Rostelli hoe hij mensen hiermee weet te entertainen. ,,Ik had graag meer gezien van de anderen'', blikt hij terug. Daar krijgt Koning alsnog de kans voor, met het vrijkaartje dat hij als tegenprestatie heeft gekregen.