• (V.l.n.r.) Wethouder Jasper Verstand, gedeputeerde Conny Bieze en wethouder Wijnte Hol (Overbetuwe).

    Marc Nickel
  • Schipper Kattouw legt de werking van het radar uit aan de wethouders
    en gedeputeerde.

    Marc Nickel
  • Marc Nickel

Radar Drielse veer officieel in gebruik

OOSTERBEEK Het ziet eruit als een zwart scherm. Er staan allerlei groene vlekjes op. Ziet een leek slechts deze groene vlekjes op een mysterieus apparaat, voor de schippers van de veerpont is het scherm van de radar een nuttig hulpmiddel om over te varen. ,,Kijk, dat daar is de oever en dat daar is die boei'', zegt schipper Arie Kattouw al wijzend. Hij is een van de vijf parttime schippers die met enkele invallers de veerpont varende houden.

Marc Nickel

De kans dat Kattouw en zijn collega's forensen, schoolkinderen, toeristen en anderen over kunnen zetten is dankzij de radar groter geworden. De veerpont kan nu immers ook bij dichte mist de overvaart maken. Tot nu toe moesten op vijftien à twintig dagen per jaar fietsers en voetgangers vanwege de mist teleurgesteld worden.

Het Drielse veer is in de kerstvakantie met de radar uitgerust. Op woensdag 7 februari is het officieel in gebruik genomen. De provincie Gelderland betaalt de helft van de kosten à ruim 24.000 euro, de gemeenten Renkum en Overbetuwe nemen de andere helft voor hun rekening.

Gedeputeerde Conny Bieze van Mobiliteit is blij met de zekerheid dat het Drielse veer mensen de Rijn over kan zetten. ,,De doorslaggevende redenen om er als provincie aan bij te dragen is dat er een snelfietsroute tussen Arnhem en Wageningen komt'', zegt ze. Fietsers uit de Betuwe en Arnhem-Zuid kunnen via het veer dit fietspad bereiken. ,,Daarnaast maakt een betrouwbare veer mensen überhaupt mobieler.'' Het Drielse veer boekte 81.000 overtochten in 2017.

Wethouder Jasper Verstand van de gemeente Renkum is in zijn nopjes met de radar. ,,Bij mist hoeven schoolkinderen nu niet meer helemaal over de dijk om te rijden'', zegt hij. ,,We vinden het ook mooi dat de pont op zonne-energie kan varen.'' De veerpont heeft zonnepanelen op het dak. Elke nacht wordt de accu opgeladen, zodat de pont ook kan varen als er minder of geen zon is.

Tijdens de officiële ingebruikname van de radar onthulde voorzitter Dirk van Uitert van de Stichting Drielse Veer de naam van de veerpont: De Opstapper heet voortaan officeel 'Drielse Veer'.