• Pixabay

Raadspraat: 'VVD heeft grote zorgen'

RENKUM Ton de Boer, fractievoorzitter VVD, Heveadorp, meldt: ,,Het afgelopen jaar is er veel financieel slecht nieuws bijgekomen voor Renkum. Tegenvallers in bouwkosten, tegenvallers vanuit het rijk aan ons opgelegd zonder compensatie en tegenvallers uit de gemeenteorganisatie zelf. Het is bijna om moedeloos van te worden. En het houdt maar niet op: we verwachten nog meer tegenvallers de komende maanden.”

Oscar Hollink (raadslid, Oosterbeek): ,,Deze coalitieperiode begon al heel slecht: tot ons afgrijzen moest de OZB- belasting voor onze inwoners verhoogd worden met eenmalig maar liefst 7%. Ook werden allerlei noodzakelijke uitgaven uitgesteld naar de toekomst om maar geen negatieve begroting te krijgen. Een negatieve begroting inleveren is namelijk niet toegestaan. Bij slechte resultaten kun je onder toezicht van de provincie komen. We waren al gewaarschuwd door diezelfde provincie. We hadden dus geen andere keus dan flink de handen uit de mouwen te steken en in hoog tempo veranderingen door te voeren.”

Wouter Hoge (raadslid, Renkum) vult aan: ,,Onze inspanningen lijken wel te worden beloond. Het lijkt ons college nu te gaan lukken om de organisatie om te vormen naar een meer veerkrachtige. Meer in verbinding met onze inwoners. Ook gaan we minder met externen werken, dat is een stuk minder duur. In de zorg doen we het al een stuk efficiënter dan andere gemeenten. De beweging is dus echt wel goed en geeft hoop. Maar het kost allemaal wel tijd terwijl de financiële teller steeds verder terugloopt. Veel van onze reserves zijn inmiddels al bijna uitgeput door al dat slechte nieuws.”

Raymond den Burger (raadslid, Doorwerth): ,Het komt erop neer dat we geen geld meer hebben om te investeren in iets anders dan onze kerntaken. Voor extra wensen is er dus geen geld. De belastingen nog verder verhogen is wat ons betreft geen oplossing. Gelukkig beschikt onze gemeente over zeer creatieve en actieve doeners die veel zonder de overheid kunnen.”

Wouter Hoge: ,,Het is goed dat de meeste andere partijen in de raad die financiële afgrond ook zien en actief met ons meewerken tot nu toe. Het is echt teamwork. Maar we zullen helaas nog harder moeten gaan ingrijpen binnenkort om de uitgaven nog verder te beteugelen. Het is net als thuis: je moet als overheid niet meer uitgeven dan er binnenkomt; dat hou je nooit lang vol. Meer dan zestig procent van wat we uitgeven zit in sociale regelingen. Nu minder uitgeven aan minder kwetsbare inwoners betekent dat er straks nog wel geld beschikbaar blijft voor onze meest kwetsbare inwoners. Dat worden dus pijnlijke maatregelen op korte termijn en dan vraag ik mij wel af of andere partijen dit wel durven. Er hangt veel vanaf: als we onder toezicht van de provincie komen kunnen we zelfs onze zelfstandigheid verliezen. Het wordt echt heel spannend voor Renkum de komende tijd.”

Wilt u ook meehelpen met uw expertise om onze gemeente weer in balans te krijgen? Ga naar www.vvdrenkum.nl en doe mee!

In de rubriek Raadspraat komen wekelijks raadsleden aan het woord. Ze krijgen de gelegenheid om -los van de waan van de dag- de lezer van Hoog en Laag te vertellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Vandaag komt de VVD Renkum aan het woord. Rechtstreeks naar de schrijvers reageren: info@vvvdrenkum.nl.

Label:

Raadspraat