• Roelof Jansen

Raadspraat: 'Vinden eigen woning is lijdensweg'

RENKUM Goedkope huur- en koopwoningen zijn schaars in de gemeente Renkum en dat is een zorg. De jeugd die hier is opgegroeid, moet hier ook kunnen blijven wonen of kunnen terugkeren als ze dat willen. ,,En dat lukt vaak niet'', zegt Danielle van Bentem van GemeenteBelangen (GB). ,,Het gevolg is dat jeugdige starters op de woningmarkt Renkum noodgedwongen verlaten. Dat moeten we niet willen. Het wordt nu tijd dat de juiste balans wordt opgemaakt."

Voor GemeenteBelangen is het thema woningbouw belangrijk bij de begrotingsbehandeling deze maand. Van Bentem: ,,We horen noodkreten van onze inwoners die soms moedeloos zijn: 'Het enige wat wij willen is een koopwoning in Renkum, maar ze zijn te duur. En áls je al voldoet aan allerlei voorwaarden, is huren ook al geen optie, want dat is net zo onbetaalbaar.' En: 'Mijn dochter wil na haar studie terug naar Renkum, maar vindt geen huis'. Voor velen is de wens om een eigen woning te hebben, uitgedraaid op een lijdensweg en wordt uiteindelijk gekozen voor een andere woonplaats."

WEL ANIMO, MAAR GEEN HUIS Starters en jonge gezinnen geven een impuls aan onze lokale economie. ,,Daarnaast zijn er steeds meer eenoudergezinnen", stelt Van Bentem. ,,Er is genoeg animo voor betaalbare kleinere woningen, maar een woning kopen onder de twee ton lukt niet omdat ze er simpelweg niet zijn. GemeenteBelangen wil juist dat er in deze prijsklasse meer wordt gebouwd en dat er meer goedkopere huurwoningen worden aangeboden. De gemeente kan daarop sturen, als het maar duidelijk vanuit de raad wordt aangegeven. Wij nemen daarom het voortouw in deze discussie. Een koerswijziging is noodzakelijk."

GEZONDE WONINGMIX GemeenteBelangen wil een goede balans tussen goedkope en wat duurdere woningen. ,,Er zijn in onze gemeente maar weinig plekken waar nog kan worden gebouwd. Wat we wel zien zijn nieuwbouwplannen en nieuwbouwwijken met veel twee-onder-een-kappers in het dure segment. Laten wij daar nu eens kritisch naar kijken. Anders verlaten jonge inwoners onze gemeente en kan de uitgevlogen studerende Renkumse jeugd niet meer terugkeren.''

Volgens GemeenteBelangen heeft dat bovendien nog een andere negatieve keerzijde: zij leveren dan ook geen bijdrage meer aan hun 'oude' verenigingsleven en we verliezen de mantelzorgers van de toekomst. Daarmee worden de dorpen minder leefbaar. Van Bentem: ,,Laten we zorgen dat we als gemeenschap op de toekomst zijn voorbereid. Jong en oud. Dat gaat heel goed samen in een woonwijk, in onze dorpen. Daarvan zijn prachtige voorbeelden elders in het land. Daarom zegt GemeenteBelangen: Stel jezelf de vraag wat voor gemeente je wilt zijn. Breng de juiste balans aan nu het nog kan.' Herkent u dit? Wilt u of uw familie ook graag in Renkum blijven wonen, of wilt u hier weer terugkeren? Lukt het u niet een betaalbare huur- of koopwoning te krijgen? Meld uw verhaal via info@gbrenkum.nl Het geeft ons meer inzicht."

In de rubriek Raadspraat komen wekelijks raadsleden aan het woord. Ze krijgen de gelegenheid om -los van de waan van de dag- de lezer van Hoog en Laag te vertellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Rechtstreeks naar de schrijvers reageren? Mail naar info@gbrenkum.nl.

Label:

Raadspraat