• GemeenteBelangen

Raadspraat: 'Uitholling dreigt voor dorpen'

RENKUM Deze maand worden er belangrijke beslissingen genomen door de gemeenteraad. De raad Op 26 juni bespreekt de raad de voorstellen die het college van Renkum heeft gedaan om de financiën op orde te krijgen. Om maar met de deur in huis te vallen: die voorstellen komen bij veel van onze inwoners hard aan.

Terwijl de Gemeente Belangen-fractie druk in de weer is om ongeruste inwoners te horen, lijkt het college over te gaan tot de orde van de dag.

We zien vrolijke tweets over Europese verkiezingen, Japanse duizendknopen, duurzame experimenten en landelijke lijsttrekkers. Voor ons als GB onbegrijpelijk.

BIBLIOTHEKEN EN ZWEMBAD De pijnlijke realiteit ligt namelijk dicht bij huis: we staan voor harde keuzes die voelbaar zijn. Wordt er bezuinigd op het zwembad in Oosterbeek en bibliotheken in Renkum, Doorwerth of Oosterbeek? En wat betekent dit voor onze inwoners? Subsidies voor inwonersinitiatieven zijn al eerder 'on hold' gezet, waardoor sociale uitholling van de dorpen dreigt.

ALTERNATIEVEN GemeenteBelangen heeft nog veel vragen en opmerkingen, maar ook alternatieven voor deze bezuinigingen! Alternatieven die minder de leefbaarheid en het bestaan van inwoners aantasten.

In de commissies deze woensdag en in de raadsvergadering van 26 juni komt dit aan de orde. Deze vergaderingen zijn overigens voor iedereen toegankelijk en via renkum.nl te volgen. Er staat veel op het spel.

DONKERE WOLKEN Boven de mooie dromen van een klimaattop (die dit college voor veel geld in Renkum organiseert) en de blije berichtjes op Facebook en Twitter, hangen grotere donkere wolken. Dat lezen wij echter niet terug. Opvallend, dit college van GL, VVD, D66 en PvdA heeft een heldere opdracht van de raad gekregen: zorg dat de basis op orde is. Voor GemeenteBelangen betekent dat: stop met de nieuwe ambities uit het coalitieakkoord. Groen-witte toeristische bordjes vervangen door bruin-witte kan volgens ons wel even wachten. Er komt geen toerist meer of minder door. Geld uitgeven voor extra openbare toiletten? Daar zijn we zeker niet tegen, maar GB heeft wel de extra kosten daarvoor tegengehouden. Omdat we andere prioriteiten hebben.

ZIT ER EEN VISIE ACHTER? Oh ja, we gaan ook betalen voor parkeren, zo staat in de voorstellen. Zit hier een visie achter? Lijden de winkeliers in onze gemeente hier niet onder? We zijn benieuwd. Dit college kan beter de eigen agenda even parkeren. Een stapje terug kan uiteindelijk een paar stappen vooruit betekenen. Dat begint met écht luisteren naar inwoners en weten wat er speelt in de dorpen. Gewoon met de voetjes in de lokale klei.

IDEEËN Heeft u goede ideeën om de financiële huishouding van onze gemeente op orde te brengen? Laat het ons weten via info@gbrenkum.nl. Wij luisteren graag, omdat we staan voor een passende Renkumse maat.

In de rubriek Raadspraat komen wekelijks raadsleden aan het woord. Ze krijgen de gelegenheid om -los van de waan van de dag- de lezer van Hoog en Laag te vertellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Vandaag komt GemeenteBelangen aan het woord. Rechtstreeks naar de schrijvers reageren? Mail dan naar: info@gbrenkum.nl

Label:

Raadspraat