• GroenLinks ging met Wim Braakhekke, voorzitter van Stichting Renkums Beekdal, en Rien Onck, vrijwilliger en rolstoeler, op verkenningstocht.

    GroenLInks

Raadspraat: Rollend de rimboe in

RENKUM In onze samenleving is plek voor iedereen. Dat betekent bewust stilstaan bij toegankelijkheid. De natuur is niet voor iedereen bereikbaar, omdat paden en routes meestal niet geschikt zijn voor rolstoelen, rollators en mensen die slecht ter been zijn. Veel ouderen en mensen die zorg nodig hebben, kunnen hierdoor niet zomaar genieten van de mooie natuur in Renkum. GroenLinks wil daar verandering in brengen.

Ook als je slecht ter been bent, wil je van de natuur kunnen genieten. Fractievoorzitter Charlotte de Roo: ,,Je kunt niet alle plekken aanpassen en we willen zeker niet de natuur asfalteren. Maar met kleine veranderingen kun je een bestaande route toegankelijk maken voor iedereen. Ouderen die hun hele leven graag de bossen en bergen introkken, kunnen dan nog steeds de rust van de natuur opzoeken."

Voor het maken van een mindervalidenpad is van verschillende kanten geld nodig. Organisaties, fondsen, de provincie en de gemeente moeten de handen ineen slaan om dit samen voor elkaar te krijgen. Op initiatief van GroenLinks is er in de gemeentelijke begroting van 2019 geld opzij gezet waarmee dit ondersteund kan worden.

Bij de vrijwilligers in het Renkums Beekdal leeft de wens voor een mindervalidenroute al enkele jaren. GroenLinks ging met Wim Braakhekke, voorzitter van Stichting Renkums Beekdal, en Rien Onck, vrijwilliger en rolstoeler, op verkenningstocht.

Een van de blokkades in de route die zij op het oog hebben, is het schuin aflopende modderpaadje bij Oranje Nassau's Oord. Rolstoelen en rollators kunnen hier vast komen te zitten of kantelen en mensen die moeilijk ter been zijn kunnen vallen. De meeste bewoners van ONO kunnen hierdoor het pad met de betonplaten niet bereiken. Dit is een van de plekken die Stichting Renkums Beekdal graag wil aanpakken, zodat de bewoners en bezoekers van ONO kunnen genieten van het prachtige natuurgebied dat voor de deur ligt.

Ook andere zorginstellingen in de regio kunnen een uitstapje plannen naar deze of een andere mindervalidenroute in het groene Renkum. Een mindervalidenroute geeft nieuwe ruimte aan recreatie en stimuleert toerisme.

Een volgende stap kan zijn dat een route ingericht wordt voor blinden en slechtzienden. Door kleine bordjes met een QR-code te plaatsen, kunnen wandelaars informatie laten voorlezen door een app. Een mooie toevoeging daarop is een zintuigenroute, met opdrachten waarbij je moet ruiken, luisteren en voelen. Dat is niet alleen een verrijking voor mensen met een visuele handicap, maar ook voor kinderen een belevenis.

In een samenleving waar iedereen erbij hoort, hou je rekening met elkaar. In 2016 hebben we in Nederland afgesproken te voldoen aan het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Wij vinden dat gemeente Renkum daar actief werk van moet maken in de praktijk. Soms is er iets extra's nodig om te zorgen dat elk mens kan meedoen. GroenLinks staat voor een Renkum voor ons allemaal.

In de rubriek Raadspraat komen wekelijks raadsleden aan het woord. Ze krijgen de gelegenheid om -los van de waan van de dag- de lezer van Hoog en Laag te vertellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Rechtstreeks naar de schrijvers reageren: Renkum@groenlinks.nl

Label:

Raadspraat