• Het PvdA Renkum-team bezocht de afgelopen weken twee keer het dorp Renkum.

    Richard van Oosterwijk

Raadspraat: PvdA in gesprek met Renkum

RENKUM We waren de afgelopen weken twee keer in Renkum. Op 8 december was de fractie met bestuur en ombudsteam in Doelum en de straten er omheen. En op 12 december zijn we samen met de Statenfractie op werkbezoek geweest bij Smurfit Kappa.

Levert dat wat op zo'n rondgang door een deel van Renkum? Jazeker. De mensen met wie we hebben gesproken vinden het een goede zaak dat 'de gemeente' naar ze toekomt. Over het algemeen is men tevreden over de gemeente. Inwoners zijn betrokken bij hun directe (leef)omgeving. In veel gesprekken ging het over de buurt. Die moet netjes en schoon zijn en goed worden onderhouden. De opmerkingen hierover variëren van klachten over de spreekwoordelijke hondenpoep tot de slechte staat van onderhoud van voetpaden en wegen waardoor die laatste, zeker voor mensen die moeilijk ter been zijn, haast niet zijn te gebruiken. En er mogen wel wat meer parkeerplaatsen in de wijk komen!

Maar ook veel suggesties hoe het (nog) beter kan. Opvallend ook waren de opmerkingen over de isolatie van de (huur)woning. Bewoners van de wat oudere huurwoningen geven aan dat deze huizen niet goed zijn geïsoleerd. Dat is vervelend voor de bewoners als het gaat om hun wooncomfort en woonlasten maar ook slecht voor het milieu vindt men. Ze vragen zich wel af wie straks de rekening gaat betalen van de noodzakelijk isolatie. En wat de gemeente er aan gaat doen. Er is lof voor de wijze waarop de Bergerhof en de Hogenkampseweg zijn aangepakt. Sommige bewoners raken niet uitgepraat over Doelum. ,,Een aanwinst voor Renkum, nu die scholen nog en dan is dit stukje Renkum eindelijk klaar. Heeft wel lang geduurd allemaal." Datzelfde vindt men ook van 'die bouwval aan de Utrechtseweg' (nr. 123). Niet dat wij daar invloed op hebben gehad maar gelukkig wordt dat probleem nu opgelost.

We hoorden ook klachten over het tekort aan betaalbare ruimtes voor verenigingsactiviteiten in Renkum. De verkoop van de oude huishoudschool op de hoek van de Groeneweg heeft sommige verengingen in de problemen gebracht. Doelum is voor hen niet altijd het voor de hand liggend alternatief. ,,We zaten goed in de school." Over de overlast van Smurfit Kappa wordt verschillend gedacht. De uitspraken variëren van ,,Dit moet echt heel snel worden opgelost" tot (op zijn Renkums) ,,Wat een gezeur. Als het je niet bevalt dan vertrek je toch."

Die overlast is ook uitgebreid aan de orde gekomen in het bezoek dat we aan Smurfit Kappa hebben gebracht. We zijn bijgepraat over de maatregelen die sinds november zijn genomen om de geuroverlast te verminderen. Met de Statenfractie is afgesproken dat we op korte termijn ook met omwonenden in gesprek gaan om de andere kant van het verhaal te horen. Ook meer persoonlijke problemen kwamen aan de orde. Ons ombudsteam heeft deze inmiddels opgepakt.

Als onderwerp voor onze gesprekken hadden we het tekort op de begroting van de gemeente gekozen. We willen van inwoners horen waar de komende jaren wel/niet op bezuinigd kan worden. Dat onderwerp is nauwelijks ter sprake gekomen. Het leeft niet, het staat te ver weg van de inwoner. Een duidelijk signaal naar de raad en het college. Hoe betrek je de inwoners ook bij dit belangrijke maar voor velen abstracte probleem!

In de rubriek Raadspraat komen wekelijks raadsleden aan het woord. Ze krijgen de gelegenheid om -los van de waan van de dag- de lezer van Hoog en Laag te vertellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Vandaag komt de PvdA Renkum aan het woord. Rechtstreeks naar de schrijvers reageren: pvdarenkum@ziggo.nl. Telefoon Ombudsteam: 06-44915026.

Label:

Raadspraat