• D66-raadslid Danielle Bondt: 'Goede scholen in een dorp zorgen voor een betere leefomgeving en daarmee dat gezinnen met jonge kinderen zich daar graag vestigen.'

    Martin Kohrman

Raadspraat: 'Dilemma's en afwegingen'

RENKUM De afgelopen tijd wordt er veel gesproken over werkdruk. D66-raadslid Danielle Bondt vertelt: ,,Nu zit ik in het onderwijs, dus dat zou ook op mij van toepassing kunnen zijn. Als raadslid echter kun je ook een behoorlijke werkdruk ervaren. Zeker als je een periode hebt waar veel zware en belangrijke dossiers behandeld worden en er keuzes gemaakt moeten worden die voor jaren impact zullen hebben op de inwoners van Renkum.

Gelukkig zijn er ook periodes vol hartverwarmende gebeurtenissen waarin je ziet hoe betekenisvol inwoners voor de gemeente zijn. Laat ik voorbeelden geven. In het najaar mocht ik onze 'helden van Renkum' namens D66 in het zonnetje zetten. Elk jaar kiezen wij inwoners uit die zich als vrijwilliger belangeloos en enorm inzetten en dit jaar was dat de buurtbusvereniging Veluwezoom West. Wij hebben hen onze waardering hiervoor getoond. Wist u dat er wel zestig chauffeurs nodig zijn om de busdiensten in onze gemeente rond te krijgen? Iets voor U? Men heeft nieuwe chauffeurs nodig! Ieder jaar in februari houdt D66 de jaarlijkse verkiezing van het Burgerinitiatief. Fantastisch en indrukwekkend om te zien wat er allemaal in onze gemeente gebeurt en hoe iedereen betrokken is bij zijn omgeving.

Dilemma's zijn er genoeg deze maand. Weten dat je tekorten hebt, terwijl er dossiers liggen die een aanslag zullen doen op de financiën. De voor mij belangrijke dossiers deze maand zijn: De Spooronderdoorgang Wolfheze en de kredietaanvraag nieuwbouw Leerdeel Doorwerth. In de raad behandel ik voor D66 deze onderwerpen. In Wolfheze zijn de bewoners het niet met elkaar eens over welke tunnelvariant het beste is voor het dorp. Sommigen kiezen variant 2, een gecombineerde tunnel; en anderen variant 3b, een dubbele tunnel. De dubbele tunnel heeft voordelen voor de bewoners van het Schild, maar is wel meer dan de helft duurder dan variant 2. De dan te hoge kosten, kunnen er zelfs voor zorgen dat de ondertunneling niet doorgaat.

In Doorwerth kunnen de scholen niet langer zo doorgaan op de huidige locatie. Nieuwbouw gaat echter boven het budget uit en zorgt daarom voor een enorme kredietaanvraag. Kun je hier wel mee akkoord gaan? Ja, zegt D66, die school moet er komen, we kunnen niet langer wachten! Waar ga je schrappen? Wij pleiten voor een goede toekomst voor onze jeugd. Wij schrappen het duurzaamheidsaspect niet, noch het binnenklimaat (Frisse scholen) dan maar een wat sobere bouw. Want zeg nou zelf: goede scholen in een dorp zorgen voor een betere leefomgeving en daarmee dat gezinnen met jonge kinderen zich daar graag vestigen. Dus dan maar geen nieuwbouw gymzaal, omdat dit qua bezettingsuren niet nodig is. Er zijn al genoeg gymzalen in de buurt . Bemoedigend is, dat ik in de raad door een motie in te dienen, ervoor kan zorgen dat onze blinden en slechtziende inwoners, met name van het Schild, zelfstandig en anoniem kunnen gaan stemmen in mei. Dit door middel van 'een stem-mal met audio ondersteuning'. Het democratisch proces voor al onze inwoners is hiermee gewaarborgd."

In de rubriek Raadspraat komen wekelijks raadsleden aan het woord. Ze krijgen de gelegenheid om -los van de waan van de dag- de lezer van Hoog en Laag te vertellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Vandaag komt D66 Renkum aan het woord. Rechtstreeks naar de schrijvers reageren? Mail dan naar: infod66renkum@gmail.com

Label:

Raadspraat