• vlnr: Marlies de Groot, Charlotte de Roo, Sophie Engelsma, Eveline Vink.

Raadspraat: 'Aan het werk voor geluk'

RENKUM Stijgt of daalt de koopkracht? Daarover ging het vooral rond Prinsjesdag. Maar wat echt belangrijk is voor mensen, is in geld niet uit te drukken. GroenLinks streeft liever naar Bruto Gemeenschappelijk Geluk. Het welbevinden van inwoners en zorg voor onze mooie omgeving staan voorop. GroenLinks werd de grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Onze raadsleden stellen zich in deze eerste Raadsrubriek voor.

Het ideaal van fractievoorzitter Charlotte de Roo is een empathische samenleving. ,,Er is ruimte voor iedereen", zegt ze. ,,In onze gemeente wonen mensen met verschillende achtergronden, overtuigingen en voorkeuren. We willen ons hier allemaal thuis voelen en respectvol behandeld worden." Charlotte is zelf Deens-Nederlandse, ze woont sinds 1996 in Nederland. Ze werkte voor het Europees Parlement en heeft nu talloze vrijwilligersfuncties in de Renkumse samenleving. Met haar man, dochter en drie huisdieren woont ze in Oosterbeek, ze heeft ook een bonuszoon en kleinkind. Haar eigen geluk kun je omschrijven als het Deense hygge: uit de kou binnenkomen in je warme nest en genieten van gezelligheid.

Eveline Vink wil dat iedereen de vrijheid heeft zijn eigen keuzes te maken. Ook als je hulp of ondersteuning krijgt. ,,Het idee leeft soms dat je dankbaar moet zijn en verder geen wensen mag hebben. Maar je wordt geen lijfeigene van de gemeente, het blijft jouw leven. Mensen kunnen zelf bepalen hoe ze hun zorg organiseren en wat ze belangrijk vinden in het leven", zegt Eveline. ,,Inwoners bedenken ook van alles voor hun dorp of wijk. Ik denk dat dat de toekomst is.' Waar ze zelf gelukkig van wordt? ,,Boeken lezen, ik ben taalliefhebber en redacteur van beroep. En ik vind het heerlijk om met man en dochters naar buiten te gaan. Vooral in de herfst!"

Marlies de Groot maakt zich al jaren sterk voor een veilige, gezonde en mooie leefomgeving. ,,Dat iedereen in zijn eigen tempo kan deelnemen aan het verkeer bijvoorbeeld. Daar zijn goede fietspaden voor nodig. Er is een snelfietsroute langs de uiterwaarden van Wageningen naar Arnhem, maar het dorp Renkum heeft nog geen goede aansluiting op dat fietspad, waardoor mensen er geen gebruik van maken. Daar wil ik wat aan doen." Zelf wordt ze 'ontzettend blij' van lekker, duurzaam en lokaal geproduceerd eten. ,,Je merkt pas hoeveel dat met je doet als je het proeft." Naast haar raadslidmaatschap runt ze een Bed & Breakfast nabij de uiterwaarden.

Sophie Engelsma is het jongste raadslid. Ze studeert Milieuwetenschappen in Wageningen en woont met haar ouders in Oosterbeek. ,,Ik wil dat we naar de toekomst kijken bij de keuzes die we nu maken. Niet onze generatie opzadelen met een onleefbare planeet, maar nu actie ondernemen om de klimaatverandering te stoppen. In Renkum maak ik me hard voor het stimuleren van duurzame energiebronnen. Dat moet met het begrotingstekort nu geen ondergeschoven kindje worden. Sophie wordt in deze drukke tijden happy als ze met vrienden langs de Rijn zit, gewoon een beetje om zich heen te kijken. 'Dan besef ik hoe blij ik ben met waar ik nu sta in mijn leven."

In de rubriek Raadspraat komen wekelijks raadsleden aan het woord. Ze krijgen de gelegenheid om -los van de waan van de dag- de lezer van Hoog en Laag te vertellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De fractie van GroenLinks trapt de eerste aflevering af. Rechtstreeks naar de schrijvers reageren? Mail naar Renkum@groenlinks.nl.

Label:

Raadspraat