• Feike Klomp Tekst

Raad bespreekt reclamebelasting voor Oosterbeek

OOSTERBEEK Het Renkums college wil reclamebelasting invoeren in het kernwinkelgebied van Oosterbeek. De raad bespreekt dit voorstel woensdagavond 22 februari. De bedoeling is dat elke ondernemer uit de winkelstraten Utrechtseweg, Weverstraat en de Van Toulon van der Koogweg straks jaarlijks 350 euro betaalt. Met dit het geld wil men activiteiten en evenementen organiseren om de 'schwung' er weer in te krijgen. Het initiatief voor invoering is afkomstig van de stichting Ondernemend Oosterbeek zelf.

Feike Klomp

 

Voor de fractie van de VVD is dit nog geen gelopen race, zo laat Raymond den Burger namens de liberalen weten. De VVD wil dat er duidelijke afspraken en voorwaarden op tafel komen, voordat de gemeente als een verkapt incassobureau voor contributies gaat optreden.

 

THERAPIEPRAKTIJK ,,Deze belasting moet volgens ons beperkt blijven tot ondernemingen direct aan de openbare weg. Gemakshalve: als je een etalage hebt in het kernwinkelgebied." Met het draagvlak zit het volgens een eerder gehouden enquete, uitgevoerd door Ondernemend Oosterbeek, wel goed. ,,Maar het punt is, als we niets doen geldt deze belasting voor iedereen in het gebied. Dus zodra je maar een bordje aan de straat hangt ben je al ondernemer en betaal je reclamebelasting, ook als je een kleine therapiepraktijk op een bovenverdieping hebt. Wat overigens volgens het geldende bestemmingsplan mag. Of als je een klein herstelbedrijfje hebt achter een woonhuis in de winkelstraat."

De VVD vindt het daarom belangrijk dat het kernwinkelgebied 'officieel' wordt vastgesteld. Zodat Renkum daar beleid op kan maken. Daarnaast is de VVD van mening dat de systematiek van de belasting zo eenvoudig mogelijk moet zijn. ,,Daar voldoet het collegevoorstel wat ons betreft aan. Er is één tarief, geen onderscheid tussen belastingplichtigen en de  uitkering van de netto-opbrengst aan de ondernemersvereniging, wordt naar wij begrijpen omgezet in een vereniging, zodat alle belastingplichtigen zeggenschap hebben over de bestedingen." Verder hecht de VVD er waarde aan dat als een ander dorp met een soortgelijke wens komt, bijvoorbeeld Renkum, dat de verordening er precies zo uitziet.