• Het programma van het Bevrijdingsfeest is bekend gemaakt.

    David Elskamp

Programma Bevrijdingsfeest bekend

WAGENINGEN Via de website www.wageningen45.nl is op vrijdag 29 maart om 16.55 uur het programma Herdenken van het Bevrijdingsevenement 2019 bekend gemaakt. De activiteiten die hieronder vallen zijn: de Bevrijdingsvuurceremonie en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette, de Herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk, de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, Bevrijdingsdefilé en het Foulkes Festival. Dit jaar wordt er stil gestaan bij het thema 'In Vrijheid Kiezen'.

Op 4 en 5 mei staat Nederland stil bij de capitulatie die 74 jaar geleden in Wageningen is getekend. In en vanuit de Stad der Bevrijding worden door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (kort: Wageningen45) een veelvoud aan activiteiten georganiseerd om bij vrede en vrijheid stil te staan. De Bevrijdingsvuurceremonie op 4 mei start om 23.30 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Hull Freedom Chorus. Na de ceremonie overhandigt de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan burgemeester van Wageningen: Geert van Rumund. Van Rumund zal om middernacht het Bevrijdingsvuur ontsteken op het 5 Mei plein.

BEVRIJDINGSVUUR Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal symboliseert de overgang van herdenken naar vieren. Aansluitend ontvangen vele atleten het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste lopers vertrekken naar Almere in Flevoland, waar de start plaatsvindt van de Nationale Viering van de Bevrijding.

HIRSCH BALLIN De gastsprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk op 5 mei zijn Prof.dr. Ernst Hirsch Ballin en Zainab Osman. Ernst Hirsch Ballin is hoogleraar aan Tilburg University. Tevens is hij als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, president van het Asser Instituut voor internationaal en Europees recht. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en van regeringsadviescolleges. Eerder was hij onder meer minister van Justitie (1989-1994 en 2006-2010), Tweede en Eerste Kamerlid (1994-1995, 1995-2000) en lid van de Raad van State (2000-2006).

Zainab Osman (45) vluchtte als jonge zwangere Somalische vrouw voor de burgeroorlog. Tijdens haar vlucht is zij onbedoeld in Nederland terechtgekomen en nooit meer teruggegaan. Nu is zij in Wijchen gemeenteraadslid, verzorgende in de thuiszorg en moeder van 3 kinderen. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Fanfare 'Bereden Wapens', pianist/componist/arrangeur Erik Vlasblom en de musicalafdeling van het Fontys Conservatorium uit Tilburg.

MUZIEK De FBW brengt een programma dat speciaal is samengesteld voor Bevrijdingsdag. De muziek wordt geschreven door pianist/componist/arrangeur Erik Vlasblom. Hij wordt vaak gevraagd om voor bijzondere gebeurtenissen composities te schrijven. Speciaal voor dit concert heeft hij een lied geschreven dat ten gehore zal worden gebracht door de musicalafdeling van het Fontys Conservatorium. Het script, de verbindende teksten en de liedtekst worden geschreven door Peter Dictus.

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein is de kern van Bevrijdingsdag. Op dat moment worden de offers van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland herdacht. Tijdens de plechtigheid zullen vertegenwoordigers van de geallieerde landen hun respect tonen voor de gevallenen tijdens het vlaggen protocol.

DEFILÉ Het traditionele Bevrijdingsdefilé start om 15.30 uur. Aan het deflilé nemen 1500 oud-strijders, oude en jonge veteranen en militaire erfopvolgers deel als eerbetoon aan de bevrijders. Ze worden begeleid door vele binnen- en buitenlandse muziekkorpsen, maar ook door actief dienende militairen en ruim 40 historische militaire voertuigen.

Dit jaar wordt het Bevrijdingsdefilé, net zoals vorig jaar, geformeerd vanaf de ingang van het Belmonte Arboretum en loopt via de generaal Foulkesweg, het 5 Mei plein, Stationsstraat, de Stadsbrink, Ritzema Bosweg tot de kruising met de Diedenweg. De voertuigen rijden via de rotonde bij stadion De Wageningse Berg terug naar het Belmonte Arboretum. De lopende deelnemers gaan via de Diedenweg terug naar het Belmonte Arboretum.

MINISTER Het Bevrijdingsdefilé wordt afgenomen door de minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. Zij zal ook een toespraak houden tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Foulkes Festival bezoeken. Ook viceminister-president en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge is aanwezig bij de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Bevrijdingsdefilé. Hierna zal hij een korte speech houden op het hoofdpodium tijdens het 5voor5 moment (16.55 uur).

In de ochtend om 10.00 uur start het Foulkes Festival op het Belmonte Arboretum met de ontvangst van de vele nationale en internationale veteranen. In vijf tenten verspreid over het park worden de veteranen op gepaste wijze ontvangen in hun ' eigen' periode: Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Korea, Libanon en de recente vredesmissies. Het Foulkes Festival kenmerkt zich door vele activiteiten van tien re-enactment groepen, roadshows van de krijgsmachtdelen, exposities van musea, static shows van historische voertuigen en optredens van muziekkorpsen uit binnen- en buitenland.