• Kinderen legden vorig jaar bloemen op de graven van gesneuvelde soldaten tijdens de Airborne Herdenkingsdienst.

    berrydereusfotografie.nl

Programma Airborne herdenkingen gemeente Renkum

OOSTERBEEK Twee Airborne events gaven de afgelopen weken al de aftrap voor de Airborne herdenkingen komend weekend: de 72e Airborne Wandeltocht in Oosterbeek en de 33e Rabo Bridge to Bridgeloop en TrailRun in Arnhem. Ook in de gemeente Renkum en directe omgeving is er komende dagen veel te doen. 

VRIJDAG Op vrijdagmiddag 21 september begint op de Renkumse Heide het event Dropzone X. De dropping gaat vanwege de harde wind niet door, maar om 12.30 uur wordt wel een nieuw Airborne monument onthuld. Lees hier meer over het monument.

ZATERDAG Zaterdag 22 september staat wederom in het teken van de drop van parachutisten op de Ginkelse Heide bij de Schaapskooi. Vanaf 10.00 uur springen (bij goed weer) uit een Dacota leden van Para Group Holland samen met studenten van het Dorenweerd College uit Doorwerth. De eerste massdrop begint een kwartier later en wordt om 12.30 uur herhaald. De Airborne markt en de daarbij behorende horeca voorzieningen zijn onderdeel van de Airborne Luchtlandingen.

Het programma op de zaterdag wordt al jarenlang begonnen en afgesloten met de paramotorvliegers. Keep Them Rolling en Airborne Battle Wheels Oosterbeek verzorgen een static show en staan opgesteld op de tankbaan evenwijdig aan de Wijde Veldweg. Op de Ginkel Heath Experience staan onder andere de Vereniging Dienstplicht Koude Oorlog (41 KDO) en het Nationaal Militair Museum. Voor het publiek zijn de luchtlandingen en de herdenking gratis te bezoeken.

Airborne Battle Wheels Oosterbeek vertrekt om 14.00 uur vanuit Renkum met een stoet van tientallen historische WOII voertuigen naar Arnhem voor de bekende Race to the Bridge. In Arnhem voert een deel van de karavaan door de binnenstad om daarna weer richting Oosterbeek te gaan. Vanaf 16.00 uur zijn deze unieke voertuigen te bewonderen bij het Airborne Museum. Meer informatie op www.airbornebattlewheels.nl.

In Oosterbeek wordt zaterdagavond (20.00 uur) de traditionele 44e Airborne Taptoe gehouden. Een muzikaal spektakel waar top muziekkorpsen uit en buiten de regio optredens verzorgen. Aansluitend aan het hoofdprogramma volgt de traditionele finale, bestaande uit het koraal 'Abide with me', de volksliederen van Engeland, Polen en Nederland. Meer informatie op www.taptoe-oosterbeek.com.

ZONDAG Zondagochtend 23 september, na de Engels/Nederlandstalige dienst in de Oude Kerk in Oosterbeek (09.00 uur) wordt op deordt op de CWWG Arnhem Oosterbeek oorlogsbegraafplaats de Airborne herdenkingsdienst gehouden, waarbij traditioneel de bloemenkinderen hun bloemen leggen op de meer dan 1.750 graven van de omgekomen soldaten. Deze drukbezochte dienst (11.00 uur) wordt geleid door diverse geestelijken en wordt bijgewoond door Britse, Poolse, alsmede veteranen uit diverse andere landen.

Zondagmiddag worden de herdenkingen afgesloten (16.00 uur) met een eenvoudige dienst bij het Air Despatch monument, gelegen naast de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Hier worden diegenen herdacht die in de septemberdagen van 1944 hun leven verloren bij het bevoorraden van de Airbornetroepen.

Meer informatie op www.airborne-herdenkingen.nl.