• Sidney Sallis salueert.

    Feike Klomp Tekst

Programma Airborne herdenkingen in gemeente Renkum

RENKUM In de gemeente Renkum en omgeving worden de komende dagen op diverse locaties de Tweede Wereldoorlog herdacht. Een aantal activiteiten op een rijtje.

Vrijdag 15 september

09.00 uur:

Kranslegging Airborne Monument de Naald Oosterbeek.

Tijdens een korte ceremonie en een kranslegging wordt door de gemeente Renkum herdacht dat op 17 september 1944 de operatie Market Garden is begonnen in de regio Ede/Oosterbeek/Arnhem. Deze Airborne ceremonie is de eerste herdenking in het kader van alle herdenkingsactiviteiten rondom de Slag om Arnhem.

13.00- 17.00 uur: 5e editie Renkum Airborne Dropzone X, Renkumse Heide.

Zaterdag 16 september

19.00 uur:

Kranslegging Airborne Monument Bennekomseweg, Heelsum. De herdenking wordt muzikaal begeleid door Heelsums Harmonie. Zij spelen enkele koralen, de 'Last post' en de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk, Polen en Nederland. Er worden toespraken gehouden en een leerling van de Airborneschool zal een gedicht voorlezen. Daarna leggen de kinderen bloemen bij het monument, ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers tijdens de slag om Arnhem.

14.00 uur: Start "Race to the Bridge", met gerestaureerde WW II militaire voertuigen naar John Frost brug, Arnhem. Start: Telefoonweg, Renkum.

16.00 uur: Opstelling voertuigen "Race to the Bridge" Airborne museum, Oosterbeek.

09.30-16.30 uur

Luchtlandingen Ginkelse Heide: Het Airborne programma begint om 09.30 uur en duurt tot circa 16.30 uur. Op de Ginkelse Hei landen vanaf 10.00 uur meer dan 700 parachutisten. Na de eerste Mass Drop begint de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide, bij het Airborne monument aan de N224. Na de officiële herdenking worden de luchtlandingen vanaf 14.00 uur vervolgd tot ca. 16.30 uur. Met Engelse parachutisten van het 2nd Battalion The Parachute Regiment, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para's uit onder andere Amerika en andere NATO landen en tientallen Pathfinders zullen springen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Hercules en Dakota's.

Zondag 17 september

09.00 uur:

Engels-Nederlandstalige dienst. Oude Kerk, Benedendorpsweg, Oosterbeek.

11.00 uur:

Officiële herdenkingsdienst en bloemlegging door schoolkinderen. Arnhem Oosterbeek War (Airborne) Cemetery, Oosterbeek.

15.15 uur:

Herdenking bij het Glider Pilot Regimental Association Monument. Locatie: Airborne bank, Dorpsplein, Wolfheze.

16.00 uur:

Kranslegging Air Despatch Monument Van Limburg Stirumweg, Oosterbeek.