• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Pioniers van de Nederpop laten Wageningsche Berg swingen

WAGENINGEN Oud-voetballer en tegenwoordig nog nadrukkelijker aanwezig in het veelbekeken en evenzoveel bekritiseerde Tv-programma Voetbal Inside, Johan Derksen heeft naast het voetbal nog een passie: de muziek. En dan met name de blues en zeker ook de zogenaamde Nederpop. Met de kopstukken van de vaderlandse popmuziek van weleer tourt hij door Nederland. Afgelopen zaterdag werd Hotel de Wageningsche Berg aangedaan. En hoe. 'De pioniers' lieten 'De Berg' en de ruim 400 toeschouwers swingen en in gedachten weer mijmeren naar 'die goede oude tijd' en hun wilde haren.

 

Dick Martens

 

Precies om 20.45 uur werd de avond keihard geopend door The Clarks. De Haagse band die aanstekelijk geniet van hun hoofdrol in de show. Zij begeleiden met passie en 'jeugdig enthousiasme' alle solisten. ,,Het enthousiasme van die gasten slaat direct over op het publiek, zelfs in Wageningen", lacht hij met zijn inmiddels 'beruchte' cynisme. ,,Ik heb veel fouten in mijn leven gemaakt, maar om met deze band dit programma op poten te zetten, was een voltreffer, een schot in de roos." Bandleider is al meer dan dertig jaar Micha Hasfeldt. Hij en de overige bandleden beheersen alle stijlen. Het bewijs wordt onmiddellijk gegeven. Of het nu een Beatles- of Rolling Stones-medley betreft, of de alom bekende begintune van het destijds zo populaire 'Top of Flop' is. Alles swingt en heeft body. ,,Het zijn begenadigde muzikanten, die in alle zalen al een meer dan verpletterende indruk hebben gemaakt."

 

OP DREEF Maar ook Derksen (69) niet 'gewapend' met een gitaar, maar met een microfoon, is ouderwets op dreef. Hij veegt zonder blad voor zijn mond de vloer aan met zijn generatiegenoten, met de musicals van Joop van den Ende en de Tv-programma's die momenteel de beeldvulling van de commerciële televisiezenders zijn. Toch keert hij ook weer snel naar waar zijn hart zeker ook en misschien nog wel meer dan bij het voetbal: de Nederpop. De eerste 'gastzanger' is Frans Krassenburg, de eerste zanger van The Golden Earrings, samen met The Clarcks wordt het wederom een feest der herkenning en komt het publiek, ondanks dat het merendeel een zitplaats heeft, toch 'ritmisch' in beweging.

 

STEMGELUID Ook 'good old' Theo van Es zit in de stal van Derksen. Als er iemand is, waarbij de zaal letterlijk opveert is het bij van Es. In het programmablad wordt hij getypeerd als 'de strot van The Shoes'. En daar is ook in 2017 niets aan gelogen, Zijn karakteristieke stemgeluid had nog niets geleden en het Na-Na-Na en Osaka klonk als nooit tevoren. ,,Ik ben al meer dan 50 jaar fan van Theo. Zijn stemgeluid gaat mij nog steeds door merg en been."

 

PARELTJE Ook de ode aan Wally Taks is een pareltje. Dan is het even mooi geweest. ,,Mijn jongens zijn even aan de medicijnen toe", kondigt Derksen de pauze aan. ,,Dan kunnen ze er straks weer tegenaan en kan ik ze vervolgens ook weer afleveren bij het bejaardentehuis." Na de pauze bleken het wondermedicijnen geweest te zijn, want het leek in het tweede bedrijf nog wel beter dan ervoor. Daar was ook zangeres Joëlle Vierling. Ook haar roots liggen in Den Haag. Ze trad al eens op in de band van Danny Vera, die wekelijks bij Voetbal Inside de muzikale omlijsting verzorgt. ,,Zelf zing ik nu ook al twee jaar zo nu en dan met The Clarks. Voor de theatershow hadden ze een zangeres nodig die bekend was met het repertoire van zowel Earth &Fire als Shocking Blue. Bij de Nederlandse popgroep Earth & Fire was Jerney Kaagman de zangeres, maar zij heeft de ziekte van Parkinson, terwijl bij de Nederlandse rockband Shocking Blue Mariska Veres de zangeres was. Zij overleed echter in 2006. Ik zing dus de nummers van deze dames in tijdens show. Vind het geweldig. We zijn gewoon een grote familie." Ook Vierling kreeg het publiek weer aan het swingen en meedeinen.

 

HARTVERWARMEND Dat deed zeker ook Rudy Bennett. Het gezicht en de stem van The Motions was weer ouderwets op dreef. De als Rudy van den Berg in 1942 (ook) in Den Haag geboren liet 'zijn' Wasted Words horen alsof de hit nooit is weggeweest, alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo werd het voor de aanwezigen een geweldige avond, die mooie herinneringen heeft opgeroepen en misschien weer een aanleiding is geweest om 'het vinyl' weer op de platenspeler te leggen.  De afsluiter van Derksen is zelfs een beetje melancholisch, maar ook daaruit spreekt weer hoe hij en 'zijn' muzikanten weer van de muziekavond hebben genoten. ,,Het is allemaal geen hogere wiskunde, maar wel genieten. Als u net zo heeft genoten als wij, gaat u als een tevreden mens naar huis. Ik hoop u binnenkort weer terug te zien. Ik ga 'gewoon' door. Nu met 'Johan Derksen Keeps The Blues Alive'. Ook dan bent u weer van harte welkom." Het applaus wat volgde was hartverwarmend en meer dan gemeend.