• Mr. Pieter van Vollenhove wordt ontvangen door Cees van der Vlekkert, voorzitter bestuur Airborne Museum en directeur Sara Thurlings.

    berrydereusfotografie.nl
  • Berrydereusfotografie.nl

Pieter van Vollenhoven in Airborne museum

OOSTERBEEK Tijden veranderen, ook voor musea. Wil je het publiek blijven boeien zijn inventiviteit en vernieuwingsdrang geen overbodige luxe. Het Airborne Museum begrijpt die boodschap en leunt niet achterover. Mr. Pieter van Vollenhoven opende afgelopen donderdag de tentoonstelling 'EGO. Vergeet mij niet'. Het menselijk perspectief tijdens de Slag om Arnhem staat hierbij centraal. De nieuwe expo vervangt hiermee de eerdere tentoonstelling 'Van Huis en Haard - Airborne Memories', en duurt tot eind 2017.

Feike Klomp

 

Voorafgaand aan de opening, waren er diverse speeches te horen. Naast professor mr. Pieter van Vollenhoven spraken ook gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, waarnemend burgemeester Hein Bloemen van de gemeente Renkum, bestuursvoorzitter van het Airborne Museum Cees van den Vlekkert en de directeur van het Airborne Museum Sarah Thurlings-Heijse.

 

JONG Mr. Pieter van Vollenhoven sprak op een heldere en luchtige manier over 'EGO. Vergeet mij niet' en de opvatting daarachter. ,,U zult misschien denken dat ik bij alle openingen alleen maar mooie woorden gebruik, maar de filosofie achter 'EGO. Vergeet mij niet' spreekt mij persoonlijk erg aan. De oorlog heeft een grote stempel gedrukt op velen. Dat heeft mij geraakt." Van Vollenhoven haalde aan dat hij bijvoorbeeld met Canadezen heeft gesproken die hem over de oorlogshandelingen hebben verteld, en de keuzes die mensen noodgedwongen moesten maken. Ongetwijfeld doelend op directeur Sarah-Thurlings-Heijse en haar team, sloot hij zijn bevlogen toespraak met een 'knipoog' af: ,,U bent jong en wilt nog wat, daarom heel veel succes met de nieuwe expositie in het Airborne Museum."

 

VICTORIA CROSS Na alle toespraken bezocht van Vollenhoven samen met Sarah Thurlings-Heijse en John Grayburn jr. één van de exporuimtes. Daar bewonderden zij het pronkstuk: het Victoria Cross. Door zijn moedige en vastberaden optreden tijdens de Slag om Arnhem, waarbij hij het leven liet, werd John Hollington 'Jack' Grayburn in januari 1945 postuum onderscheiden met dit Victoria Cross.

Een aantal highlights van 'EGO. Vergeet mij niet'. Deze bestaat uit 48 persoonlijke verhalen. Het accent ligt op het menselijk individu. De hachelijke oorlogstijd riep talloze emoties op bij de mensen die deze periode van dichtbij meemaakten. Veel van deze herkenbare gevoelens passeren in de expo de revue. Geen nationaliteit wordt hierbij geschuwd. Verhalen van zowel Duitse als geallieerde soldaten, burgers, verzetslieden, mannen, vrouwen, kinderen en zelfs dieren vormen de tentoonstelling. Verder zijn er, naast het Victoria Cross, meer attributen te bekijken. Aan de kinderen is ook gedacht. Voor hen is op speelse wijze veel te ontdekken. 'EGO. Vergeet mij niet' geeft al met al stof tot nadenken.

Er is ruim een jaar gewerkt aan de totstandkoming van de tentoonstelling. Journalist Ad van Liempt en bestsellerauteur, acteur en televisiemaker Herman Koch leverden ook belangrijke bijdragen.