Paraplu en regencape

WAGENINGEN We zijn in de slotfase van de officiële winter beland. De weerkundige seizoensindeling laat de lente beginnen op 1 maart. Dat is volgende week woensdag. Volgens onze kalender begint de winter veel later, pas op 20 maart. Dat is het moment dat de zon weer recht boven de evenaar aankomt.

Dit moment wordt ook wel aangeduid met de term equinox. Dat betekent zoiets als 'gelijke nacht'. Overal op aarde is de dag dan ongeveer even lang en staat de zon 12 uur boven de horizon. De nacht is in feite ook overal ongeveer even lang. De uitzonderingen zijn de beide polen. Op de Zuidpool gaat de zon op 20 maart onder, op de Noordpool komt de zon, na de lange poolwinter, eindelijk weer op. Daar blijft de zon vervolgens 6 maanden boven de horizon om pas op 22 september weer onder te gaan.

Wat het weer betreft lijkt het momenteel meer op herfst dan op winter of lente. Voor het eerst dit winterseizoen hebben we te maken met een westcirculatie. Hogedrukgebieden zijn eindelijk uit gerangeerd. Het is nu de beurt aan lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan alle ruimte krijgen. Dat draait uit op herfstweer met geregeld regen en veel wind. Langs de kust komt er donderdag of in de nacht naar vrijdag misschien zelfs nog wel een storm langs.

Meestal is het in dit soort situaties zacht voor de tijd van het jaar. Toch slepen de lagedrukgebieden aan de achterzijde vaak wel een portie koude lucht mee. Het kan het weer soms een ronduit guur karakter geven. Wellicht dat we vrijdag een paar winterse buien zien met behalve regen, ook hagel of natte sneeuw. Maar de kans op gladheid blijft voorlopig minimaal. De enige nacht die (op basis van de weerkaarten op maandagochtend) wellicht iets kouder verloopt, is de nacht van vrijdag op zaterdag.

Met herfstweer hebben we de paraplu en de regencape weer nodig. Maar soms is het ook genieten met woeste stormluchten en mooie wolkenpartijen. Mocht u mooie weerfoto's maken, dan kunt u ze insturen en meedingen naar de weerfotoprijs van 2017.