• Jet Kooderings

'Paarden bezorgen kinderen meer zelfvertrouwen'

OOSTERBEEK In een weiland van Bato's Wijk in Oosterbeek aan de kant van de Toulon van der Koogweg, staan vier paarden, die eigendom zijn van vader Jan en dochter Aukje Middelham. Sinds begin dit jaar geeft Aukje Middelham paardenworkshops, waarbij het kind centraal staat.

Jet Kooderings

Bij deze workshops 'Kind & Paard' leren kinderen in anderhalf uur om vertrouwen te krijgen in een paard en daardoor in zichzelf en in anderen. Het is een kleinschalige workshop, want per keer kunnen maximaal vijf kinderen deelnemen. Op een zaterdag in juni gaf Aukje Middelham een paardenworkshop in Bato's Wijk, waarbij Hoog en Laag aanwezig was. ,,We gaan eerst leren hoe je een paard moet benaderen en hoe je vertrouwen krijgt in een paard. Dat doen we stap voor stap en daarna gaan we het grondwerk doen. Dan mag je naast het paard lopen en het begeleiden", legt Aukje Middelham uit aan Mila, Merel, Melle en Jules, de vier kinderen die vandaag de workshop volgen. Eerst worden de paarden voorgesteld: Santos en Sultan, twee echte Andalusiërs van 12 en 7 jaar oud, Carena, die al 26 jaar is en Liberty, die als 11-jarige nog volop meedoet.

GEVOELIG DIER ,,Een paard is een emotioneel, gevoelig dier, vooral de twee Spaanse paarden zijn extreem sensitief en mensgericht, daarom doen ze het goed in een coachingsprogramma", vertelt Aukje aan de kinderen die braaf achter het hek luisteren naar haar uitleg. Zodra Anandi, Willemijn en Rosa, die vandaag helpen bij de workshop, de paarden hebben voorgesteld mogen de vier deelnemertjes over het hek klimmen en dichtbij de paarden komen. Het thema van deze middag is 'leiderschap' en Aukje vertelt heel veel over hoe je met een paard moet omgaan. ,,Het is belangrijk dat jij het paard leidt. Hoe groot het paard ook is, als je leiderschap toont maakt het niet uit hoe klein of groot je zelf bent", houdt Aukje de kinderen voor.

Met aaien wordt het eerste contact gelegd, daarna mogen de kinderen Santos borstelen. ,,Dat vond ik het leukste", zegt Melle na afloop. De vriendinnen Merel en Jules vonden het heel leuk om zelf met het paard rond te lopen, het deel van de workshop dat na het borstelen kwam. Mila, die voor de tweede keer de workshop volgt, mag na het lopen ook nog letterlijk de teugels wat laten vieren waarbij het paard rondjes gaat lopen.

COMMUNICATIE ,,Deze workshop is heel nuttig, communicatie op deze manier is belangrijk. Je leert hier om eerst vertrouwen op te bouwen, bij de manege word je meteen op het paard gezet. Maar ieder paard is anders, dus het is verstandig om het paard eerst te leren kennen", geeft helpster Anandi aan. Aukje Middelham is begonnen met haar workshops, omdat er zoveel kinderen kwamen kijken bij de paarden. Ze vindt het heerlijk om te vertellen over de lichaamstaal van het paard en over hoe je een paard leert begrijpen. ,,Mijn paarden zijn gewend aan kinderen en erg knuffelig, dus ideaal om die twee bij elkaar te brengen."

Meer info: info@coachingmetpaardenoosterbeek.nl en op www.coachingmetpaardenoosterbeek.nl.