'Overkap het Renkumse dorpsplein'

RENKUM Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit, schetste onlangs in deze krant de situatie in het veranderende winkellandschap in de gemeente Renkum, Wageningen en Ede. Wat is de visie van de Renkumse politiek eigenlijk? Deze week (deel 3) geven Renkum Zelfstandig en Sociaal en GemeenteBelangen hun mening. Hoe kijkt de Renkumse politiek naar leegstand, sluiting van ketens, ontwikkelingen in de dorpscentra en de toename van online kopen in de gemeente Renkum?

Feike Klomp

 

RZS Hans Hageman van RZS over Renkum: ,,Vooropgesteld: De Dorpsstraat in Renkum is nu een boodschappenstraat, niet meer en niet minder. Toch moet mij iets van het hart. Er gaat namelijk veel kostbare tijd verloren. De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken gehouden en rapporten verschenen met steeds dezelfde conclusie: de winkelstraat is simpelweg te lang. Pakweg 9500 inwoners en dit winkelbestand? Dat heeft geen toekomst. Voor een aantal is dat echter lastig toe te geven. Als je met een te groot pakket aan winkels niet van 9500 inwoners kan leven, zorg dan voor een ommekeer." Hageman snapt de gemeente Renkum daarom niet. ,,Eerst constateer je voortdurend dat de winkelstraat te lang is, maar je geeft wel Albert Heijn het groene licht om zich aan het eind van de straat te vestigen, met als gevolg dat de winkelstraat dus nog langer is geworden. Dat is dus volledig in strijd met de logica en conclusies van de onderzoeken."

RZS heeft ook nagedacht over een oplossing en lanceert een opvallend idee. ,,Als je echt iets wilt, pak het dan resoluut aan", vervolgt de bevlogen Renkumer. ,,Open zoveel mogelijk winkels aan het Dorpsplein en maak het centrum compacter. Maak de straat, los van de beide supermarkten, compacter. Geef de rest een woonbestemming. Vervolgens zou je het plein moeten overkappen. Maak een 'paraplu' waar de mensen droog en comfortabel kunnen verblijven. Onderschat ook de vele toeristen niet, die onder andere via het pontje het dorp aandoen."

Hageman heeft nog een idee: ,,Denk buiten je comfortzone. Koop met een aantal ondernemers een pand in de Dorpsstraat, nabij het plein, om internetaankopen daar gezamenlijk te versturen of af te geven. Verder is het gewoon zo dat mensen graag de auto voor of direct in de buurt van winkels willen parkeren. Het is toch logisch dat nu alle panden aan de Europalaan bezet zijn?"

 

GB GemeenteBelangen sluit het drieluik af. Zo pleit GB voor het 'Rondje Renkum'. Fractievoorzitter Daniëlle Gerritsen: ,,Om extra klanten te trekken, ook van buiten onze gemeente, is een logische rijroute in Renkum noodzaak." GB stelt een eenrichtingsweg voor die langs parkeerplaatsen rond het centrum leidt, compleet met uitnodigende ingangen naar de centrale Dorpsstraat. ,,Dit 'Rondje Renkum' kun je via verschillende middelen, ook via social media, bekendheid geven. Denk daarbij ook aan een reclamezuil langs de N225 en de A50. Dit stimuleert automobilisten hun spullen in Renkum op te halen. Verleiden, verrassen, en inspelen op het veranderende koopgedrag staan met stip op één in dit plan."

Verder juicht GB het stimuleren van ondernemende experimenten in Renkum toe. Voorbeelden: ,,Sta toe dat die meubelmaker in de etalage zijn ambacht uit kan oefenen en laat hem daar zijn producten aan de man brengen. Stimuleer ook de vernieuwende kapper om een barbershop te openen waar je desgewenst ook een mooi lokaal biertje kunt drinken. Verbind het opgeknapte Europaplein en de Dorpsstraat op innovatieve wijze met elkaar, bijvoorbeeld volgens de filosofie van Cor Molenaar via licht- en geurbeleving. Creëer hierbij logische looproutes met groenvoorziening waardoor je bezoekers verleidt door het centrum te lopen."

Wat Oosterbeek betreft: ,,Benoem de Weverstraat en Plein 1945 tot een bedrijveninvesteringszone (BIZ) waar ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren elkaar stimuleren om gezamenlijke investeringen te doen om het gebied aantrekkelijker te maken." GB is lovend over Doorwerth. ,,Doorwerth is bezig om op een unieke en gezamenlijke manier het centrum aan te pakken."

 

Het wordt nooit meer zoals vroeger, maar dat hoeft ook niet, aldus GB. ,,Houd in ieder geval niet krampachtig vast aan oude structuren maar creëer kansen om de dorpen leefbaar te houden. We hebben daar vernieuwende en verleidelijke winkelgebieden voor nodig, zodat inwoners elkaar prettig kunnen blijven ontmoeten in een eigen vertrouwde en veilige omgeving."