Oud-voetballer FC Wageningen Reijer Jansen overleden (video)

WAGENINGEN De oudste nog levende speler uit de eerste roemruchte periode van de FC Wageningen is overleden. Maandag 26 september wordt Reijer Jansen begraven, hij werd bijna 94 jaar, meldt zijn schoonzoon Jan Zweep de redactie.

Reijer Jansen maakte deel uit van het elftal dat in 1948 de KNVB beker won. Hij was na de oorlog een bekende Wageninger en een publiekstrekker op de Wageningse Berg. Hij speelde van 1939 tot 1954 (met onderbreking van de oorlogsjaren) in het eerste elftal van FC Wageningen. Hij was vele malen topschutter als rechtsbuiten en na 1954 speelde Reijer nog drie seizoenen voor De Graafschap.

In 1939 wordt het eerste echte grote succes behaald. Op 18 juni 1939 verovert Wageningen op het Eendracht-terrein in Arnhem de KNVB-beker op PSV (2-1 na verlenging). Wageningen is de eerste oostelijke club die deze beker weet te bemachtigen. De Wageningse doelpunten worden gescoord door Willy Zittersteijn. De oorlogsjaren brengen geen grote sportieve prestaties. Wel de opkomst van een groot talent: Charley van de Weerd. De luchtlanding van de geallieerden op 17 september 1944 ontwricht de hele omgeving van Wageningen. Het stadion wordt praktisch volledig vernield. Ook komen veel leden van Wageningen om het leven. Ter nagedachte aan hen wordt in 1952 een sober monumentje aan de noordkant van het stadion geplaatst.

Het seizoen 1947/1948 wordt een succesvol seizoen: vijfde in de competitie en winnaar van de KNVB-beker. In de bekerfinale speelt Wageningen op 19 juni 1948 met 0-0 gelijkgespeeld tegen DWV. Drie strafschoppen brengen uiteindelijk de beslissing: doelman Gerrit van Elst stopt twee van de drie Amsterdamse penalties. Reijer Jansen mist de eerste Wageningse strafschop, maar Charley van de Weerd en Henk van de Meij scoren.

Seizoen 1950/1951 onder trainer Van Wijhe brengt Wageningen bijna het eerste kampioenschap in de eerste klasse Oost. Na een spannend competitieverloop eindigen zowel Wageningen als DWS op 29 punten. De beslissingswedstrijd wordt op 29 april 1951 in het Feijenoord-stadion gespeeld. DWS wint de wedstrijd met 1-0.

Het seizoen daarop speelt Wageningen met de waarschijnlijk sterkste formatie in de historie van de club: Henk Geutjes, Job Jansen, Frans Beijer, Wim Vermeer, Henk Looijs, Wim van de Meij, Reijer Jansen, Wim Zeller, Wim Bleijenberg, Charley van de Weerd en Frans Möller. In de eerste competitiehelft worden tegenstanders afgedroogd: Wageningen-Enschede 7-1, Wageningen-Sneek 9-0 en Oosterparkers-Wageningen 0-7. Het team scoort er lustig op los en keeper Geutjes mag zelfs een keer een penalty benutten. Na een gedwongen winterpauze, waarin Wim Bleijenberg (21 goals) wordt getransfereerd naar Rigtersbleek en Charley van de Weerd (15 goals) voor de rest van het seizoen geblesseerd afhaakt, is de rol van Wageningen een stuk minder. Op 22 mei 1954 herdenkt Wageningen het feit dat de vereniging dertig jaar achtereen in de eerste klasse speelt.

Bron video: Jessie z (YouTube)