• Piet van Loon

    Hilde Sneep

Optimisme is terug bij orthopeed Piet van Loon

OOSTERBEEK Piet van Loon kwam ruim honderd dagen geleden in het nieuws met een bijzondere excuusbrief van de overheid. Hoe is het nu met de Oosterbeekse orthopeed? De houding van jongeren is zijn item.

Eugene Leenders

Woensdag 16 januari 2019 staat in zijn geheugen gegrift. Hoog en Laag berichtte als eerste over zijn rehabilitatie. Paginagroot werd het verhaal uit de doeken gedaan over het conflict tussen orthopeed Piet van Loon en Rijnstate. Samengevat: Tien jaar doffe ellende. Het kostte hem zijn huwelijk en hij zal nooit meer opereren. Na de publicatie volgde heel media Nederland en de week daarna nog paginagrote verhalen in onder andere de NRC en de Volkskrant.

Van Loon: ,,Hoog en Laag vind ik belangrijk. Die krant verschijnt in het dorp waar ik woon, nu weet iedereen hoe het zit. Burgemeester Agnes Schaap nodigde me uit op de koffie. Was zeer geïnteresseerd en had een grote bos bloemen."

BEDUUSD Hij zit aan zijn eettafel. Waar vroeger de dossiers metersdik lagen opgestapeld, liggen nu brieven, kaartjes en printjes van mails. ,,Waar ik echt beduusd van raakte, waren de reacties en gelukwensen, van (oud-)patiënten, medewerkers zoals verpleegkundigen en therapeuten uit Rijnstate, het ziekenhuis waar de knak in mijn carrière zich inzette. Juist zij waren me niet vergeten! Maar ook hartverwarmende reacties van familie, vrienden, dorpsgenoten en contacten verder weg in de wereld van houding en zorg voor de kinderrug, brachten hoop, kleur en vrolijkheid terug."

GEGIJZELD ,,De excuusbrief en de berichtgeving vanuit Inspectie hebben als een bevrijding gewerkt. De Inspectie heeft me lang 'gegijzeld' gehouden. Dit excuus was reden voor echte blijdschap."

,,Hoe moeilijk het was om lang 'niet voor vol' meer te worden aangezien in de medische wereld, laat zich raden. Gelukkig vond ik kracht om door te gaan met leren en studeren over hoe wij toch aan onze rugproblemen komen. En hoe het wegvallen van preventie kennis voor grote en dure problemen gaat zorgen. Zonder steun van dorpsgenoot André Soeterbroek, een scherp analist en probleemoplosser, had ik het bijltje er allang bij neergegooid. We hebben beide de overtuiging, dat het met de gezondheid van de jeugd veel beter kan."

HOUDING Houding Netwerk Nederland is het platform waar de Oosterbeekse orthopeed zijn energie in wil steken. Jaren geleden publiceerde hij al over de gameboy-generatie. Het is alleen maar erger geworden met het urenlange gebruik van telefoons en tablets. Van Loon: ,,Denk niet dat ik het wil verbieden. Het is een gegeven, brengt ook veel goeds. Maar, met de zithouding gaat het nu vanaf de peuterleeftijd al verkeerd. Dat heeft straks grote gevolgen. Tegen pubers zeg is, ga niet hangen op de bank. Ga er dan op liggen, daar is hij voor bedoeld."

Van Loon en Soeterbroek staan in de startblokken om met de overheid kinderen en hun begeleiders beter voor te lichten. Er gaat geen week voorbij of de media signaleren dat het gebruik van de computer toeneemt. Er is al veel aandacht voor pesten, zicht- en concentratieproblemen. Van Loon is ervan overtuigd dat de verkeerde houding op jonge leeftijd van invloed is op veel gezondheidsproblemen, niet alleen een slechte rug.

ZAMI Hij heeft de plannen voor een speciale ergonomische stoel opnieuw uit de kast gehaald. De Zami ontwierp hij destijds al met vormgever Ruud Kokke uit Oosterbeek. De Zami bevordert een actieve houding door een optimale kromming van de wervelkolom. Een soort krukje waarop je wel rechtop moet blijven zitten. Van Loon: ,,Het zou de standaard scholierenstoel moeten worden, dat zou veel onheil voorkomen."

ENERGIE Van Loon is optimistisch kan weer lachen en zit boordevol energie. Tenminste als hij het ziekenhuis Rijnstate los kan laten. De chirurg: ,,Dat is nog wel een probleem. Ze hebben nog geen woord met mij gewisseld. Op brieven volgt een korte, schriftelijke afwijzing. Dat staat mijn verwerking wel in de weg. Ze zeggen dat ze bijzonder goed hebben gehandeld al die jaren. Dat is toch wel heel vreemd als je ziet wat de Ombudsman concludeert en hoe de minister en de Inspectie reageren."

,,Vorige week kreeg ik bericht dat Rijnstate alsnog de helft van de kosten van het scheidsgerecht vergoedt. Dat was al jaren geleden bepaald: Ieder de helft van de kosten. Dan kan je toch nooit volhouden dat het gelijk helemaal aan je zijde is."

Piet van Loon moest in 2008 het veld ruimen na een intern conflict bij de Maatschap voor Orthopeden van het ziekenhuis Rijnstate. Het bestuur koos de kant van de maatschap en stuurde hem zelfs de inspectie voor de Volksgezondheid op het dak. Jarenlang onderzoek leidde tot niks maar er kwam ook geen excuses. Van Loon schakelde de Ombudsman in, die hem op bijna alle punten in het gelijk stelde. Dat rapport verdween in een diepe la. Pas vorig jaar bood inspecteur generaal Ronnie van Diemen alsnog excuses aan en ging diep door het stof. Dat leidde op 14 januari tot een uitvoerige excuusbrief mede namens minister Hugo de Jonge en een beperkte vergoeding. Rijnstate negeert tot op de dag van vandaag de oproep van de overheid om Piet van Loon voor een gesprek uit te nodigen. Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Wie mee wil helpen aan het onderzoek, kan kijken op mediameedenker.nl/de-rechte-rug