• Feike Klomp Tekst

Open Huis RSG Pantarijn

WAGENINGEN Elk jaar, meestal in januari, is het weer raak. Dan zetten scholen in het voortgezet onderwijs de deuren wagenwijd open. Ook Regionale Scholengemeenschap Pantarijn. De school hield vrijdag Open Huis, zowel in Wageningen, Kesteren als Rhenen, waar Pantarijn ook over een locatie beschikt. Centraal stond kennismaken, sfeer proeven, rondlopen in de klassen, zelf proefjes doen of een praatje maken met docenten en leerlingen.

Feike Klomp

 

Het Open Huis vond deze keer plaats tussen 16.00 en 21.00 uur zodat ouders en kinderen zelf een handig moment konden kiezen. Om klokslag 16.00 uur was het al een drukte van belang op de Hollandseweg in Wageningen. Verkeersregelaars wezen bezoekers naar een parkeerplek, verschillende docenten heetten bezoekers bij de ingang van harte welkom. Heel wat leerlingen zelf hielpen ook een handje mee. Zij waren duidelijk herkenbaar aan hun kleurige T-shirts.

 

ONWENNIG Niet elke leerling in spe liep vol enthousiasme de school binnen. Sommigen waren duidelijk onwennig. Of een tikje timide. Dat was bij de locatie Wageningen VMBO goed zichtbaar. Gelukkig hielden de docenten en de leerlingen daar goed rekening mee, stelden ze gerust of leidden ze af met leuke uitdagende praktijktesten. Het is natuurlijk niet niks. Je bent bijvoorbeeld twaalf jaar en zit nog 'veilig' op de basisschool, dan maakt zo'n bezoek veel indruk. Het leuke van praktijkonderwijs is om op termijn een vak te leren, want vaardige handen zijn nog steeds meer dan welkom. Praktijk en theorie onder één dak. Pantarijn pakte daarom flink uit om te laten zien wat de vele mogelijkheden zijn. ,,Kijk dit is onze 3D printer", liet een docent aan een nieuwsgierige jongen en zijn ouders zien. ,,We printen speciale staafjes zodat we er blokjes mee kunnen vullen."

Weer verderop was een jongen druk doende om een weg te bestraten. Zorgvuldig maakte hij er een mooi kunstwerkje van. Hij was pas tevreden toen het allemaal perfect paste. Buiten waren stoere mannen in de weer met een motorkettingzaag. Een deur verder, in de locatie MHV (mavo, havo, vwo), plus Het Nieuwe Gymnasium) Wageningen, was het ook een drukte van belang. Ook daar stond het Open Huis in het teken van informeren. Hier konden bezoekers onder andere minilessen volgen. Voor de vrolijke noot zorgden een popbandje en 'huisorkest' de Pantarini's.