• Gelders Archief
  • Gelders Archief
  • Gelders Archief

Oosterbeker duikt in het Arnhem van de jaren zestig

OOSTERBEEK Een jaar lang dook Kees Gerritsen in de geschiedenis van Arnhem in de jaren zestig. De stad waar hij zijn middelbareschooltijd doorbracht, zijn kleren kocht en uitging op de Korenmarkt. Na schooltijd leefde hij in de stad. Hij schreef al zes boekjes over zijn vertrouwde dorp Oosterbeek tussen 1920 en 2000, maar het werd tijd voor wat nieuws. Een nieuw boek van zijn hand, 'Leven in Arnhem in de jaren zestig', verschijnt op 16 november.

Suzan van Loenen

Het is geen biografie of feitelijke opsomming van de geschiedenis. Het nieuwe boek van Kees Gerritsen vertelt het globale verhaal van de hoofdstad van Gelderland in de roerige jaren zestig. Puttend uit zijn eigen ervaring, verhalen van anderen én het Gelders Archief kwam het geheel tot stand. „In het archief heb ik aardig wat dagen doorgebracht. Door te bladeren in de dagbladen, kwamen de verschillende hoofdstukken in de Arnhemse geschiedenis tot stand", vertelt Kees.

Een gevarieerd boekje vol foto's, waarmee mensen uit de buurt herinneringen kunnen ophalen, is het resultaat. Van de jongeren tot de middenstand en van radio en televisie tot de politiek: alles komt aan bod. „Er zijn al genoeg boeken die ingaan op een specifiek onderwerp uit de Arnhemse geschiedenis, zoals boeken over de Tweede Wereldoorlog." Kees hoopt met deze uitgave een breder beeld te scheppen. „Verhalen die herkenbaar zijn voor mensen en ze terug doet denken aan vroeger."

Zelf heeft Kees nog mooie herinneringen aan zijn jonge jaren in Arnhem. In de jaren zestig kwam hij als tiener regelmatig in de binnenstad. „Toen het nieuwe stadhuis geopend werd, ontstond er na alle feestelijkheden een wat grimmige sfeer", vertelt hij met een spannende ondertoon. „Honderd jongeren stonden schreeuwend tegenover een kleine groep politieagenten." Plots liep de commandant van de agenten naar voren. „Hij stak zijn wapenstok in de lucht en alle jongeren stoven bang weg. Die commandant, dat was mijn oom."

Maar ook het Spijkerkwartier roept herinneringen op bij de 67-jarige auteur. Voor de meubelzaak van zijn ouders moesten ze in die buurt regelmatig matrassen ophalen bij een leverancier. „In die tijd was het Spijkerkwartier de hoerenbuurt. Daar wilde niemand graag gezien worden." Af en toe ging Kees mee met zijn vader naar de matrassenleverancier. „Als wij het Spijkerkwartier binnenreden, zag je soms Oosterbekers wegschieten in de portieken, hopend dat wij ze niet herkend hadden."

Het plezier dat Kees beleeft aan deze herinnering is te horen in zijn stem. Hij hoopt dat ook andere mensen met het boekje terug kunnen blikken op wat ze zelf meemaakten in die jaren. „Er gebeurde zoveel in de jaren zestig." Sport, evenementen, rages uit die tijd. Genoeg om te vertellen in de 172 pagina's die het boekje telt. „Er zijn enorm veel mooie verhalen om te delen."