• Schrijfster Miriam Guensberg en boekverkoper Wim Kersten in een van de oldtimers, voor boekhandel Meijer & Siegers.

    Marc Nickel
  • Schrijfster Miriam Guensberg en boekverkoper Wim Kersten in een van de oldtimers.

    Marc Nickel
  • Schrijfster Miriam Guensberg en boekverkoper Wim Kersten in een van de oldtimers, met een howitzer op de achtergrond.

    Marc Nickel

Oosterbeekse vertelt verhaal van Poolse oldtimerverzamelaar

OOSTERBEEK Het nieuwe boek Vrachtbrief van de Oosterbeekse schrijfster Miriam Guensberg verschijnt deze maand. In haar twaalfde werk vertelt ze het levensverhaal van de Poolse oldtimerverzamelaar Myron Kaminski, die bij het Geallieerde Bevrijdingsleger heeft gevochten en in zijn leven diverse vrouwen heeft bemind. De boekpresentatie van Vrachtbrief is donderdag in het Oosterbeekse Filmhuis.

Marc Nickel

In Vrachtbrief spoort hoofdpersoon Kaminski zijn onwettige kinderen op, om ze een oldtimer uit zijn collectie te schenken. Elke auto past bij een land, waar een deel van zijn levensverhaal zich afspeelt. Daarmee hebben de bolides een sentimentele waarde voor hem.

METAFOREN De auto's zijn ook metaforen voor de vrouwen die door Kaminski zijn bemind. ,,Het zijn voertuigen van de herinneringen, van het verleden'', licht schrijfster Miriam Guensberg toe. Ze kwam op het idee om de oldtimers in haar nieuwe boek te gebruiken, doordat haar partner deze verzamelt.

De roman borduurt voort op de thema's heimwee, het statenloos zijn en het gebrek aan waardering uit haar vorige romans Ooit en Poolse tranen. ,,Ik ben steeds dieper gegaan'', zegt Guensberg. ,,Doordat ik die twee boeken heb geschreven, kon ik nu de hand leggen aan Vrachtbrief.''

OORLOG Net als hoofdpersoon Kaminski vocht ook de Pools-joodse vader van Guensberg mee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat hij aan geallieerde zijde meestreed en Polen onder de invloed van de Sovjet-Unie kwam te vallen, werd hij als verrader beschouwd en was het voor hem niet mogelijk om naar zijn vaderland terug te keren.

POOLSE GESCHIEDENIS Guensberg schrijft vanuit een verontwaardiging, om een rechtvaardigheidsgevoel op te roepen. ,,Ik wil dat de geschiedenis wordt gezien zoals deze werkelijk was'', stelt ze. ,,Ik hoop met mijn verhaal de lezer te raken en een inzicht te geven in de Poolse geschiedenis.''

Kaminski toont in het boek een vergelijkbare strijdbaarheid om het onrecht te breken. ,,Hij kiest er ondanks de gruwelijke geschiedenis voor om het gevecht aan te gaan, in plaats van slachtoffer te zijn'', zegt Guensberg. De lezer wordt in deze roman door Kaminski meegenomen op zijn reis in zichzelf, waarin hij inzicht krijgt in zijn eigen daden en op deze wijze klaar is met zijn leven. Ook wordt duidelijk waarom hij niet in staat was om bij zijn geliefden te blijven.

DUBBELE BETEKENIS De titel Vrachtbrief heeft een dubbele betekenis. Naast de concrete vrachtbrief van de chauffeur die de auto's af moet leveren bij de onwettige nazaten, verwijst het naar de vracht van het verleden. ,,Hoe ben je als mens in de geschiedenis geworpen?'' licht Guensberg toe. ,,En hoe bepaalt dit jouw keuzes?''

BOEKPRESENTATIE De boekpresentatie in het Filmhuis is volgeboekt, maar geïnteresseerden kunnen nog op 9 februari terecht in Nijmegen, op 14 april in de Tuin de Lage Oorsprong en op 14 juni in de Remonstrantse kerk. Meer informatie is te vinden op www.miriamguensberg.com/agenda/ en www.vrachtbrief-roman.com.