• Stichting JDRF Nederland
  • Stichting JDRF Nederland

Oosterbeekse leeft een anderhalve week als diabeet

OOSTERBEEK De 14-jarige Jet Karreman uit Oosterbeek leeft anderhalve week alsof ze type 1 diabetes heeft. Ze voert hiermee actie voor haar zus Anna, die daadwerkelijk de ziekte heeft. De twee zussen willen zo mensen laten weten welke impact diabetes op je leven heeft. 

Daarnaast zamelen ze geld in voor Stichting JDRF Nederland. Deze stichting zet zich in voor voorlichting en onderzoek op het gebied van type 1 diabetes. De teller staat op dit moment op 310 euro. Doel van de actie is om minstens 500 euro op te halen.

BLOEDSUIKER Jet meet nu minstens zes keer per dag met een vingerprik haar bloedsuiker, telt alle koolhydraten die ze eet en dient zichzelf een zoutoplossing toe met een oude insulinepomp van haar zus. Het infuus van die pomp moet ze ook elke twee of drie dagen vervangen en opnieuw met een naald inbrengen in haar been of buik.

ERVAREN ,,Jet vond het behoorlijk spannend, maar de eerste dag zit er al op", vertelt de stichting. ,,Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat het heel vervelend is als je type 1 diabetes hebt en in je vingers moet prikken en injecties, of een continu infuus met insuline nodig hebt. Maar je kunt niet inschatten hoeveel invloed het op je dag heeft totdat je het hebt ervaren. Al is dat zonder de hoge en lage bloedsuikers met alle gevolgen van dien." 

Meer informatie is te vinden op www.actievoortype1.nl/actie/anna-karreman.