• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Oorverdovende knallen op Renkumse Heide

RENKUM Kenmerkend voor de jaarwisseling zijn oliebollen, vuurwerk, de Top 2000, maar de laatste jaren ook weer het Carbidschieten. Ook in Renkum is dat het geval. Alweer voor de zevende keer zorgde het Carbidteam Renkum voor oorverdovende knallen en spektakel op de Renkumse Heide. Steeds meer inwoners van de gemeente vonden inmiddels de weg naar het terrein om het spektakel met eigen ogen en veelal met de handen op de oren, te aanschouwen.

Dick Martens

Rond 13.00 uur stonden de 25 melkbussen in slagorde opgesteld, werd er een brok carbid toegevoegd en werden de voetballen erin gedrukt. Het vuur deed de rest. Het oorverdovend geknal was het gevolg.

MELKBUS Carbidschieten is een oud gebruik waarbij met behulp van een brok carbid en een sterke melkbus flinke knallen worden veroorzaakt die boze geesten voor het nieuwe jaar moeten verjagen.  ,,We doen het nu inmiddels voor het zesde jaar", legt Jeroen Marskamp van het Carbidteam Renkum uit. ,,Eerst deden we het op het voetbalveldje aan d Airborneweg. Toen hadden we ook wat minder bussen en met het aantal dat we nu hebben, werd de overlast voor de buurtbewoners wel wat te groot, daarom zijn we nu naar deze plek verhuist."

BELANGSTELLING Het waarom werd onmiddellijk duidelijk, als Marskamp, samen met een collega van het carbidteam, ('dat momenteel uit vier leden bestaat, maar waar zo af en toe nog wat meer enthousiastelingen 'aanschuiven') met het vuur langs de 25 melkbussen gaat. ,,We vinden het erg leuk om te doen en zien, dat de belangstelling jaarlijks groter wordt en daar zijn we natuurlijk ook blij mee."

VEILIGHEID De bussen worden regelmatig weer herladen, om dan weer opnieuw afgeschoten te worden. Ook aan de veiligheid is voldoende aandacht besteed. De 'schutters' zelf dragen oorbeschermers en dat wordt ook aan de toeschouwers geadviseerd. ,,De meeste toeschouwers blijven mooi op het plateau staan, dan is het geluid wel wat minder. Ook voor de omwonenden valt het wel mee. We hebben hen netjes op de hoogte gebracht dat we hier vanmiddag zouden gaan schieten. Iedereen heeft een brief gehad. Dat was overigens ook een voorwaarde van de Gemeente.  Daaraan hebben we voldaan en kregen vervolgens ook keurig de vergunning."

COMPETITIE Ook verslaggevers van Omroep Gelderland kwamen nog even een kijkje nemen.  Zij beoordelen in het kader van 'Wie heeft de hardste knal? Wie schiet het verst? Waar is de sfeer het beste? een vijftiental plaatsen waar geschoten wordt. Het team dat aan het eind van de dag de meeste punten heeft gescoord wint de Gelderse Carbidschietcompetitie-wisselbeker. ,,Natuurlijk hopen wij, dat wij die prijs mogen ontvangen. Aan onze knallen zal het niet liggen.", aldus Marskamp lachend.